Från aborträtt till samtyckeslag – kvinnofrågor het fråga nu

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Länge har det kampanjats för att få irländare att rösta ja till att häva abortförbudet, och i helgen röstade landet äntligen ja till att ändra grundlagen för att kunna legalisera abort. I Sverige röstade riksdagen igenom regeringens förslag om en samtyckeslag – en lag som gör att det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visat att den vill delta.

Läs också: 7 kvinnor som ger styrka när allt känns nattsvart

Förra veckan var en extremt bra vecka för alla kvinnor – här är fyra bevis på att kvinnofrågor är mer aktuella än någonsin!

1. Sverige har fått en samtyckeslag

Den 23 maj klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om en samtyckeslag. Enligt lagen blir det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen säger, eller visar, att hen vill ha sex. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation. Själva grundprincipen i lagen är alltså att sex ska vara frivilligt, och om det inte är frivilligt ska det vara olagligt.

2. Irland röstade för fri aborträtt

Irland har länge haft en av världens strängaste abortlagar, och den 25 maj röstade landet om att reformera landets strikta abortförbud. Ja-sidan fick drygt 66 procent av rösterna enligt det officiella valresultatet, en rätt överlägsen seger. 34 procent röstade emot.

3. Harvey Weinstein har (äntligen) ställts inför rätta

Det var i oktober förra året som härvan mot Harvey Weinstein uppdagades – ett dussintal kvinnor anklagade filmproducenten Weinstein för sexuella övergrepp och våldtäkter. Förra veckan överlämnade han sig själv till polisen i New York. Han lämnade fingeravtryck och blev fotograferad innan han leddes till rätten i handfängsel. Ett par timmar senare släpptes han mot en borgen på en miljon dollar, men har nu åtalats för två våldtäkter och ytterligare ett fall av sexbrott mot två kvinnor.

4. Sverige har fått ett kvinnohistoriskt museum

Sverige, och Stockholm, har äntligen fått ett kvinnohistoriskt museum. Museet, som dock inte kommer att ha en egen lokal, ska sprida kunskap om kvinnans roll i samhällsbygget och också skapa nya sätt för kulturaktörer att samarbeta. Bland annat kommer det att ordnas interaktiva stadsvandringar. Bakom museet står bland andra Nordiska museet, Statens historiska museer, Stockholms Stadsmuseum och Centrum för Näringslivshistoria.

Foto: IBL

Läs också: 12 framsteg för världens kvinnor under 2016 

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Redaktionens tips
Dela på: