Förtalskassan betalar skadestånd åt kvinnor som dömts under metoo

maria sveland

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
3:47

Efter reklamen: #metoo – på 3 minuter

(3:47)

Maria Sveland, journalist och författare till böcker som Bitterfittan (2007), Hatet. En bok om antifeminism (2013) och Glåleken (2019), är grundaren bakom Förtalskassan. På Instagram beskriver hon hur den nybildade föreningens syfte är att ”ekonomiskt stödja de kvinnor som fällts för förtal i samband med att de offentliggjort sina förövare.”

Hjälpas åt med rättsliga kostnader

På internationella kvinnodagen den 8 mars tar Svea hovrätt i Stockholm upp ett förtalsmål mot en kvinna som dömdes i tingsrätten sedan hon berättat om sin förövare under metoo. Kvinnan dömdes för förtal och straffet blev att betala ut skadestånd till den man hon blivit utsatt av. Nu kliver den Förtalskassan in och tar kvinnas kostnader.

Maria Sveland beskriver hur kvinnan i fråga åtalats för grovt förtal sedan hon berättat om ett 25 år gammalt övergrepp i en hemlig grupp på Facebook – utan att namnge sin förövare. Uppgifterna spreds utanför gruppen, fast inte av kvinnan själv. Hon fälldes ändå för förtal i tingsrätten och överklagar nu domen.

”Att berätta om ett sexuellt övergrepp ska inte vara en klassfråga eller en fråga om ekonomiska tillgångar. Ingen kvinna ska behöva betala skadestånd till sin förövare. Alltså hjälps vi åt tillsammans”, skriver Maria Sveland.

Bidra genom Swish

Inlägget postades på onsdagen och snabbt fylldes kommentarsfältet med hurrarop. Flera frågar hur man bidrar till kassan och Maria Sveland svarar att den möjligheten snart kommer finnas via Swish.

”Ja! Nu vet jag äntligen vars jag ska skänka skadeståndspengarna från min förövare! (När jag någon gång får dom...) Hurra för detta!”, skriver en följare.

”Åh, så jävla fint vad som händer när kvinnor organiserar sig”, skriver en annan.

Inlägget avslutas med en uppmaning om att sprida info om Förtalskassan i sociala medier och då gärna använd hashtaggarna #ITestifiedToo #förtalskassan #metoo #metoosweden.

Foto: TT

Redaktionens tips

Unika kändisbilderna i Sagolika kvinnor-kalendern 2021

Stjärnkockens ilska mot sexismen i branschen: ”Ett enormt ansvar”

Våld i nära relationer - expertens råd om hur du lämnar

Woody Allen anklagas för sexuella övergrepp i ny HBO-dokumentär

Dela på: