Forskning visar att hundägare lever längre – här är anledningen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det finns flera forskningsrapporter som har visat på positiva hälsoeffekter med att ha hund. En av de senaste studierna på ämnet är en stor analys av närmare fyra miljoner människor i USA, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och Skandinavien – och resultatet av den säger att hundar även kan minska risken för tidig död.

– Att vara hundägare är förknippat med 24 procent lägre risk för tidig död, oavsett dödsorsak, säger Caroline Kramer, en av författarna till studien, till CNN.

Analysen av studien visade dessutom att personer som tidigare drabbats av stroke eller hjärttack har ännu fler fördelar att hämta av att vara hundägare. De hade nämligen 31 procent lägre risk för att dö i en efterföljande hjärt- och kärlsjukdom.

Svensk studie bekräftar samma tes

En ny svensk studie, gjord vid Uppsala universitet, bekräftar samma tes som den globala analysen – nämligen att det finns ett samband i tillfrisknandet mellan de som drabbas av stroke eller hjärtinfarkt och som har hund.

Särskilt utmärkande var det för ensamstående personer som haft hjärtinfarkt. Där hade nämligen hundägarna 33 procent lägre risk att dö i efterföljden till sjukdomen.

– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående.

I den svenska studien observerades 336 00 patienter i åldrarna 40 till 85 år, mellan år 2001 och 2012. Båda studierna är observationsstudier, vilket innebär att forskarna inte kan bevisa att äga en hund är den direkta orsaken till att vi lever längre.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

5 hälsofördelar för dig som har hund

Ny svensk studie: Din hund känner av när du är stressad

Sjuk av hunden? Här är sjukdomarna som smittar från djur till människa

 

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: