Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Folkhälsomyndighetens studie visar: Så många har covid-19 i Stockholm

16 apr, 2020 
Test covid-19/övergångsställe i Stockholm
Folkhälsomyndigheten har gjort en undersökning i Stockholms region där man slumpmässigt valt ut personer som man bett lämna test för covid-19-analys. Det här visade testerna!
Annons

En studie från Folkhälsomyndigheten, där man har samlat in prover från slumpmässigt utvalda personer i region Stockholm, visar att cirka 2,5 procent just nu har en pågående infektion av coronaviruset.

Det var för att få en uppfattning om hur många som har en pågående covid-19-infektion i Stockholm just nu som Folkhälsomyndigheten, med hjälp av Försvarsmakten, gjorde en undersökning i månadsskiftet mars-april.

Man ville försöka uppskatta hur många som har covid-19 idag, för att bland annat kunna räkna på ungefär när smittan kan börja avta. I nuläget tas annars prover främst på inlagda, och det är svårt att se hur smittan rör sig i samhället baserat på bara de testerna.

1 100 personer bjöds in att ta corona-test

Till undersökningen bjöd man in 1 100 personer i Stockholms Region, mellan åldrarna två och 86 år. De 738 personer som valde att vara med i undersökningen tog sedan prover på sig själva, eller på sitt barn ifall det var barnet som blivit inbjudet.

Annons

Det var prover från svalg och näshåla, samt salivprov som lämnades. Därefter analyserades proverna i Folkhälsomyndighetens laboratorium. 18 av de 738 proven innehöll viruset SARS-CoV-2 som ger covid-19. 689 av proverna visade sig vara negativa, 31 av proverna gick inte att analysera på grund av för lite provmaterial.

Slutsatsen Folkhälsomyndigheten drar efter testet är att cirka 2,5 procent av de som bor i Stockholmsregionen hade viruset SARS-Cov-2 i sina övre luftvägar mellan 27 mars och 3 april. Viruset hittades i alla åldersgrupper.

4 000 personer bjuds nu in från hela Sverige

Den här undersökningen följs upp med ett uppföljningsformulär kring symtom som de som testades positivt får svara på. Dessutom genomför man nu en undersökning över hela Sverige, där 4 000 slumpmässigt utvalda personer bjuds in att delta.

Resultaten från de nya proverna räknas vara klara i början av maj. De kommer inte att visa om personen som testas redan har haft coronaviruset, utan bara om det finns en pågående covid-19-infektion.

Annons

– Det är fortsatt av största vikt att vara hemma när man är sjuk, att hålla avstånd och att följa rekommendationerna för att bromsa takten i smittspridningen. I första hand måste personer över 70 skyddas från smitta, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

De här symtomen hade personerna

Folkhälsomyndigheten uppger att alla som testades positivt för covid-19 hade någon form av symtom, de allra vanligaste var symtom som man från en början inte ens kopplade till coronaviruset.

– Några symtom var intressanta och stack ut lite särskilt. Där ser vi luktbortfall och smakbortfall, samt diarré. De förekommer i ganska stor andel av de som testats positivt men inte hos de andra, säger Karin Tegmark-Wisell.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

LÄS MER:

Fler ska testas mot coronaviruset framöver – säkra självtester tas fram

Därför kan man testa positivt för corona TVÅ gånger

Hur länge är man immun mot coronaviruset – och kan man testa det?

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad säger experterna om covid-19? Varför drabbas män hårdare av viruset än kvinnor? Vilka är riskgrupperna? Vad händer i världen? Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här!

Annons