Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Finland tar täten – vill slopa sommartid

31 jan, 2018 
Att vi har tidsomställningar två gånger per år har visat sig ha negativa effekter på hälsan. Nu vill finnarna ta bort tidsomställningen helt. Problemet är att frågan ligger på EU:s bord och att en studie från 2014 visade att en majoritet av medlemsländerna var nöjda med det nuvarande systemet.
Annons

Det är finska Yle som rapporterar om att Finland vill göra sig av med vinter- och sommartid. Men de kan inte genomföra förändringen om inte hela EU ställer upp. Därför kommer man först utreda hur andra medlemsländer ställer sig till ett slopande av tidsomställningen. Man vill också att EU-kommissionen utreder hur sommartid påverkar oss. MåBra har tidigare rapporterat om hur tidsomställningen skadar och direkt kan kopplas till hjärtbesvär och diabetes.

Ett medborgarinitiativ i Finland för att slopa tidsomställningen samlade i november in över 70 000 underskrifter. Men eftersom man binds av EU-direktiv kan man inte genomföra förändringen på egen hand.

De flesta ledamöterna i den finska riksdagen var positiva till att ta bort sommartiden, och EU-kommissionen uppger att de kommer ta upp frågan. Kommissionen kan inte ge en tidslinje, men Europaparlamentet kommer i februari rösta för att kommissionen ändrar sommartidsdirektiven.

I Sverige har vi ställt om klockorna till sommartid sen 1980 enligt SVT, men även här finns de som tvivlar på tidsomställningen. 2016 lades fem riksdagsmotioner gällande detta, och 2017 tre.

Text: Marcus Alm

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons