FHM: Lättare restriktioner för äldre kan komma inom kort

lätta restriktioner äldre

Coronaviruset har isolerat väldigt många äldre människor och nu ska Folkhälsomyndigheten jobba med att titta på om det finns grupper över 70 år som man kan lätta på restriktionerna för.

Många äldre börjar känna sig ensamma, och det är inte heller bra för hälsan. Bland annat kan ensamhet öka risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, stroke och demens, enligt 1177/Vårdguiden. Utöver att ensamhet även ökar risken för att vi ska må dåligt psykiskt.

Folkhälsomyndigheten: Vi hoppas kunna lätta restriktionerna

Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson är väl medveten om problemet och hoppas att de snart ska kunna förändra läget, åtminstone för några inom gruppen 70+. Till Svt säger han att:

– Vi har levt med den här situationen i två månader, men vi kan inte leva med den i sex månader.

Han säger också att:

– Vi hoppas kunna säga någonting, framför allt om yngre äldre, friska 70-åringar.

Anders Tegnell: Det går bra att träffa barnbarnen

Även Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell är medveten om problemet och på en presskonferens påminde han om att man inte behöver vara helt och hållet i karantän bara för att man är över 70 år.

– Som äldre kan man vara ute och röra på sig och håller man bara avstånd kan man ha någon form av utbyte.

Han sa även att det går bra att träffa sina barnbarn – så länge man är utomhus och håller avstånd även då förstås. Man tror i dagsläget det kan vara så att det är lägre risk att barn smittar än vuxna.

– De över 70 är extremt känsliga och där vill man inte ta några som helst chanser. Vi har inte sagt att barn inte sprider smitta överhuvudtaget, men att de är väldigt låg risk för smitta. Men de går inte att utesluta och när man är över 70 vill man inte ens ta den chansen, då vill man ha både hängslen och livrem.

Nya restriktioner kan komma till sommaren

De nya restriktionerna hoppas Johan Carlson ha färdiga i tid till sommarens semestrar. Nu ska man gå igenom material och se om man kan hitta några grupper att lätta på restriktionerna för, grupper där man är över 70 år men ändå inte tillhör någon annan riskgrupp.

– Så länge vi lever med det här viruset, vilket kommer vara länge, så kommer det bli en högre risk att vara äldre, framför allt äldre äldre, säger Johan Carlson till Svt.

Foto: TT

LÄS MER:

Forskare utreder samband mellan D-vitaminbrist och corona

Experterna: Då kommer största corona-vågorna framöver

Corona: Kombination av flera läkemedel gav stor effekt

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Har jag drabbats av coronavirus eller vanlig influensa? Varför drabbas män hårdare av covid-19? Vad säger experterna om coronaviruset och vad är de senaste rönen? Uppdatera dig här:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Redaktionens tips