Felix Herngrens chock – släkt med ”sjukaste jäveln i världshistorien”

Felix Herngren när han bryter ut i skratt i programmet

Felix Herngren medverkar i släktforskarprogrammet Vem tror du att du är? och får veta att han har en känd släkting. Foto: discovery+/TT.

1:60

Efter reklamen: 10 av höstens svenska TV-serier att se fram emot

(1:60)

I fjärde avsnittet av släktforskarprogrammet Vem tror du att du är? får filmskaparen Felix Herngren, 54, en chockerande nyhet. Han får veta att han är släkt med den avlidne och välkände kompositören, sångaren och svindlaren Johnny Bode.

– Är det en släkting till mig? Är det möjligt?!, utbrister Felix Herngren följt av ett långt asgarv. Han fortsätter:

– Åh herregud! Du förstår inte vilken chock det här är. Det är här ju den sjukaste jäveln i världshistorien.

Släktforskaren som presenterar informationen kan bara instämma. Johnny Bode har gjort ett rejält namn för sig själv på många sätt och vis. Det här vet vi om honom.

Felix Herngren skrattar i programmet Vem tror du att du är?

Felix Herngren skrattar högt och mycket i programmet när han får reda på nyheten om sin nya släkting. Foto: discovery+.

Vem var Johnny Bode?

Provokatören och musikern Johnny Bode föddes 1912 och dog 1983, 71 år gammal. Mest känd verkar han ha varit för sitt vilda tabubelagda och kriminella levande, vilket gång på gång satt han i klister.

Premiär av klassiska programmet – kändisarna ska släktforska

Bland annat stal han värdesaker hos folk och förfalskade checkar för att lura till sig pengar, och i programmet berättar historikern Mats Hayen hur de hittat över 400 sidor med polismaterial om Bode, bara mellan åren 1934 och 1936.

Nazist och könsrocks-pionjär

Han ska även ha fascinerats av nazismen, och enligt sägen blev han till slut bannlyst från svenskt kulturliv efter att ha närvarat på en fin tillställning iklädd ett stort hakkors på bröstet.

Johnny Bode som ung

Video i programmet spelar upp ett uppträdande av Johnny Bode som ung. Foto: discovery+.

– På grund av att han är så pass nära nazisterna under den här tiden så blir han ju svartlistad av Sveriges Radio efter kriget, så han får ju inte framföra någonting. Så då börjar han med den här skivan Bordellmammans visor, förklarar historikern Mats Hayen för Felix i programmet.

Det var en pornografisk skiva som släpptes 1968, och gjorde honom till en pionjär i vad vi idag kallar för genren könsrock. Senare artister inom genren är exempelvis Eddie Meduza och Björn Rosenström.

Felix Herngren vill göra film om Johnny Bodes liv

Det var redan innan Felix Herngren blev varse om att de var släkt som han fascinerats av historier om Johnny Bode. Han har till och med gått i tankarna att göra film eller serie om honom tidigare, berättar han i programmet.

Släktträdet mellan Felix Herngren och Johnny Bode

Släktträdet/kopplingen mellan Felix Herngren och Johnny Bode. Foto: discovery+.

– Det här var ju helt otroligt, du kan ju samla ihop nutida galningar inom scenkonst och dem ihop kommer inte i närheten av Johnny Bode. Jag har ju varit fascinerad av honom ganska länge och har funderat på hur man skulle kunna göra film och serier om honom, för att jag tycker han är helt otrolig. Hans liv som han har levt.

Vi kan bara skriva under på att den hade man velat se – och nu finns väl mer skäl än någonsin att slå slag i verket?

Övriga medverkande i Vem tror du att du är?

Utöver Felix Herngren medverkar Linnea Henriksson, Johan Ulveson, Markus Aujalay, Carolina Gynning och Maria Lundqvist i årets säsong av den nya tappningen av det klassiska släktforskarprogrammet. Flertalet starka och tidigare okända berättelser om stjärnorna utlovas under programmets gång.

Redaktionens tips
Keyyo om medverkan i nya programmet: "Jag känner mig som det svarta fåret"
Allt vi vet om Katia Mosally – nya Idol-jurymedlemmens bakgrund, kärleksliv och karriär
Eva Röse: "Ordet livspussel är ju ganska vidrigt"