Familjens reaktion på Elin Kjos sjukdom – har obotlig cancer

Elin Kjos
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige
1:48

Efter reklamen: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

(1:48)

Slå på ljud

För tre år sedan fick den tidigare elitsimmaren Elin Kjos veta att hon drabbats av obotlig cancer, och läkarna sa att hon skulle vara död inom ett halvår.

Än så länge står hon kvar, även om hälsan svackar.

“När jag åkte in akut till KS i början av december så kom starten på en period som har varit mer utmanande än jag någonsin kunnat föreställa mig. Nästan tre månader av totalt sängliggande har varit en stor prövning mentalt, men också för min fysiska kropp som inte alls velat samarbeta”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

“Idag har jag varit feberfri i fyra dagar, jag hade energi nog till att gå en promenad i UNDERBART vårväder, jag åt en fantastisk god lunch (med matlust!) och min läkare ringde även för att meddela att min röntgen på hjärnan inte visade några besökare där”, tillägger hon.

”Trodde inte att jag skulle leva året ut”

I kvällens avsnitt av Renées brygga berättar hon mer om beskedet som skakade om tillvaron.

– Jag hade gått med hostan i något år, så jag släpade iväg mig till vårdcentralen och fick astmamedicin. Jag mådde ju jättebra! Mina värden såg jättebra ut, jag hade bra lungkapacitet och de hittade ingenting förrän i april 2020. Då såg de att jag hade en tumör i höger lunga. Därifrån förändrades jättemycket.

Läkarna gjorde tester på hennes genmutation, och då såg de att cancern var obotlig. Månaden efter skrev hon in som palliativ patient.

– Vad de trodde då var att jag inte skulle leva året ut. Det var beskedet som jag fick, säger Elin Kjos.

“Helt plötsligt så var det så himla synd om mig”

En av de jobbigaste sakerna med situationen var att behöva ringa och berätta om dödsdomen för sin familj. Precis när hon fick beskedet så märkte hon att familjen började behandla henne annorlunda.

– Helt plötsligt så var det så himla synd om mig. Familjen började tassa på tå och hela den biten. Det var en väldigt speciell situation att vara i. Men det gick ganska snabbt innan jag sa ”var som vanligt istället”.

Foto: Instagram

Utvald läsning