Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Experterna: Så vet du hur långt bort blixten är

30 jul, 2021 
Blixtar.
Blixt och dunder har dragit in över Sverige efter flera veckor med strålande sol och blå himmel. Att försöka räkna ut var blixten är när man hör åskan är något som många ägnar sig åt men tillvägagångssätten brukar vara lite olika. Vilket är egentligen rätt sätt?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
3 myter om fullmåneBrand logo
3 myter om fullmåne

Tror du att antalet sekunder från det att du hör åskan tills du ser blixten är så många kilometer bort som blixten är – då är du inte ensam. Men faktum är att det inte är korrekt, blixten är faktiskt närmare än vad du tror.

Blixten rör sig med ljusets hastighet, vilket är med 300 000 kilometer per sekund, och slår ner precis när man ser den. Åskan rör sig med ljudets hastighet genom luften, alltså 0,33 kilometer per sekund.

En blixt kan vara några kilometer lång. När den första delen av dundret hörs är den från den närmaste delen av blixten och den sista delen av dundret är delen som är längst bort. Detta är anledningen till att dundret blir utdraget.

Hur långt bort är blixten?

Om du ska räkna hur många kilometer bort blixten är ska du räkna antalet sekunder och sedan dividera med tre, då får du det rätta svaret.
– Hinner du räkna till nio slog blixten ner tre kilometer bort. Så du behöver hinna räkna till tre för att blixten ska vara en kilometer bort, säger fysikern Anders Redfors till Nyheter24.

Hur skyddar man sig mot blixten?

Vad ska man göra om blixten är nära då? Ja, det finns i alla fall saker du ska undvika att göra. Några av dem är att inte ha kontakterna i uttagen, inte vara nära vatten, inta ta skydd under träd, inte åka båt och undvika öppna platser. På detta sätt skyddar du både dig själv och ditt hem.

Källa: SMHI, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Annons