Experterna: Då kommer största corona-vågorna framöver

coronaviruset vågor

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

För att kunna ge myndigheter råd på hur man ska hantera coronaviruset framåt har olika experter på influensor och epidemier vid University of Minnesota har satt ihop de tre högst tänkbara scenarierna för hur coronavågen, eller kanske snarare coronavågorna, kommer att se ut framöver. Så här ser deras teorier ut:

Scenario 1: Höga vågor med jämna mellanrum

Efter vårens våg av covid-19 kommer det något mindre vågor under sommaren och framöver fram till någon gång under 2021. Vågorna kommer gradvis att minska under nästa år. Hur höga topparna på vågorna blir beror på vilka åtgärder som vidtagits och kan variera geografiskt.

För att hålla det här under kontroll kommer restriktioner och åtgärder behöva finnas under kommande år och troligtvis något år till, enligt experterna.

Scenario 2: En superhög våg i höst-vinter

Efter första corona-vågen under våren kommer en ännu större våg under hösten och vintern 2020, därefter kommer en eller flera mindre vågor under 2021. Den här varianten har man sett vid en tidigare pandemier på 1900-talet. Även svininfluensan 2009-2010 hade ett liknande mönster.

Experterna menar att för att kunna hålla det här under kontroll kommer man att behöva sätta in rejäla restriktioner och åtgärder för att inte sjukvården ska överbelastas.

Scenario 3: Små vågor under en längre tid

När den första covid-19-vågen under våren har dragit förbi så kommer små vågor i ojämnt mönster att komma in då och då, under minst ett par år framåt. Hur höga vågorna blir och var beror på restriktioner och åtgärder.

Skulle det här bli fallet kommer de flesta av oss att kunna leva på ungefär som vanligt men med vissa restriktioner även framöver. Man har inte sett det här mönstret vid tidigare influensapandemier, skriver experterna.

Bilden visar hur coronavågorna kan komma

I rapporten har experterna gjort en bild som ska illustrera de tre tänkbara scenarier som de tror mest på:

Flera coronavågor framöver

Även svenska forskare har tittat på hur det kan komma att se ut framöver.

– Ett tänkbart scenario är att det blir en topp nu i vår, en tillfällig nedgång under sommaren och sedan en till topp under vintern 2020/2021 i de delar av norra halvklotet som har fyra tydliga årstider, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Källa: University of Minnesota

Foto: TT/University of Minnesota

LÄS MER:

Experterna om coronaviruset: Det kommer minst en våg till

Experterna överens: Vi får fortsätta med social distansering till 2022

Forskare: Coronaviruset muterar – tre versioner sprids i världen

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Läs mer om senaste nytt om coronaviruset, läkarnas råd, experternas tankar och drabbades upplevelser. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Redaktionens tips
Dela på: