Experten: Vi prioriterar den digitala världen framför den verkliga

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Facebook ligger nere och som en direkt konsekvens får människor panik och ångest. De vet inte hur de ska hantera detta. Det här är en ökande problematik – att fler och fler blir beroende av sociala medier.

Tänk dig själv, vad skulle hända om du vaknade upp en morgon och all teknologi var borta? Mobiltelefonerna, datorerna, surfplattorna … Erkänn att det skulle bli tomt – oavsett om du är en missbrukare eller inte. Hur skulle du nu utföra ditt arbete, hur skulle du umgås med dina barn, hur skulle du relatera till din partner? Skulle du förhålla dig annorlunda jämfört med när du har dina skärmar?

Läs också: Så påverkas din hälsa av sociala medier

Vad skulle du göra för att fylla de ändlösa timmarna som du tidigare tillbringade med mobiler och skärmplattor? Du skulle vara tvungen att omstrukturera hela ditt liv. Varje dag skulle du behöva använda din egen fantasi och kreativitet för att planera för de 10–12 timmar som tidigare fylldes med teknik.

Tiden vi lägger på att kolla nätet i våra mobiler har mer än tredubblats de senaste åren, och fortsätter att öka. Enligt en undersökning från Comhem kan 42 procent av oss inte leva ett normalt liv utan internet. Sverige är dessutom ett av världens mest uppkopplade länder. Och det är långt ifrån bara de yngre generationerna som visar ett problematiskt användande av mobiler och sociala medier.

Läs också: Mobilen gör dig stressad – mer än du anar

Vi lever numera ett annat liv i den digitala världen än i den riktiga, vi tror att vi utvecklas och växer mer ju fler gillaklick vi får, ju fler vänner vi har och ju fler kommentarer vi får. En låtsasvärld där allt har att göra med bekräftelse och en social interaktion med personer vi kanske inte ens känner.

Vi har blivit slavar under teknologin – i stället för tvärtom. Det finns studier som visar att fler och fler prioriterar internettid framför sex, middagar, evenemang och andra sociala kontakter och interaktioner. Vi ger våra barn teknologi och missar kvalitetstid, samt det som barnen egentligen behöver: kontakt, närvaro och interaktion med verkliga människor.

Jag är för teknik och kommer alltid att vara det. Jag ser fördelarna och använder det själv nästan varje dag. Men jag har omvärderat mitt liv. Den verkliga världen är så mycket vackrare, bättre och finare. Den kommer aldrig att kunna ersättas av den digitala.

Ls också: 11 stressymtom och kroppsbesvär mobilen ger dig

//Patrik Wincent, samtalsterapeut som föreläser om digitala missbruk. Han är aktuell med boken ”Den digitala barnvakten”.

 

Maratonpetra: ”Sluta kalla min träning för hets!”

Petra Månström, träningsbloggare.

Läs också: Maratonpetra: ”Sluta kalla min träning för hets!”

 

Redaktionens tips
Dela på: