Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Experten: Det här ska du tänka på när du hyr i sommar

30 jun, 2021 
Vänster: En röd stuga. Höger: En husvagn.
I år är ännu en sommar när många kommer semestra i Sverige – kanske till exempel hyra hus, båt eller husvagn. Men vad ska man egentligen tänka på när man hyr? Experten ger dig koll.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Se 8 riktigt härliga hemestertipsBrand logo
TV: Se 8 riktigt härliga hemestertips

Jakten på det perfekta sommaruppehället kan göra en både stressad och förblindad. Kanske har du hittat det perfekta huset till ett pangpris, men se upp – det är lätt att bli lurad. I TV4:s Nyhetsmorgon tipsar sparekonomen Sharon Lavie om vad du ska tänka på när du hyr i sommar.

1. Ta reda på vem du hyr av

Se till att skaffa dig god koll på vem du hyr av. Se till att du åtminstone har personens namn, adress och telefonnummer.

2. Dubbelkolla objektet

Försäkra dig om att personen som du hyr av har en koppling till objektet i fråga. Det bästa är att få komma och titta på det, men funkar inte det kan du be hyresvärden om att skicka några extra bilder, till exempel “Kan du skicka en bild på köket?”. På det sättet försäkrar du dig om att personen i fråga har kontakt med objektet.

Annons

3. Information om objektet

Se till att få information om objektet, till exempel vad det är för standard. Detta så att du inte får några överraskningar eller betalar mer än du borde.

4. Tydligt kontrakt

Skriv ett tydligt kontrakt med information om pris, datum och in- och utflytt. Skriv också ner vad som händer vid förseningar eller om det uppstår problem längs vägen. En annan god idé kan vara att skriva ner vad det är för standard på objektet (finns det vatten, utrustning och så vidare). Då är det lättare att peka ut om något saknas.

5. Extra kostnader

Förhandla om eventuella extra kostnader som kan tillkomma, till exempel städning, sängkläder, drivmedel och gasol.

6. Avbokningsregler

Kom överens om vad som händer om du skulle behöva avboka hela uthyrningsperioden – behöver du betala hela beloppet, halva eller en viss procent av hela summan.

7. Skriftligt

Se till att ha allt ni kommer överens om i skrift, ta det inte bara i telefon. Muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga men det kan vara svårt att bevisa vad som sagts.

Annons

8. Inventarielista

Se till att få en inventarielista så att du vet vad som finns i huset/båten/husvagnen när du börjar din uthyrningsperiod. På så sätt undviker du att eventuellt bli beskylld för att ha tagit något som hyresvärden säger tillhör objektet.

9. Anmäl fel och skador direkt

Om du hittar skador så säg till direkt, på så sätt slipper du sedan bli återbetalningsskyldig för något som du inte har gjort.

10. Hemförsäkring/ allriskförsäkring

Se till att ha en bra hemförsäkring, den täcker nämligen även ofta skador som du har vållat på andras egendom. Vissa saker är dock ett undantag, till exempel om då råkat ha sönder en lampa, och då kan du behöva en drulle- eller allriskförsäkring

Varningsklockor för dig som hyresgäst:

  • Om du märker att hyresvärden stressar dig och vill att du ska betala direkt kan det vara läge att bli vaksam.

  • Om hyresvärden vill ha betalt i förväg. En liten handpenning på typ tio procent är rimligt eller betalning för en dag av sju om man hyr en hel vecka, men det är ingen bra idé att betala hela beloppet på en gång.

  • Om uthyraren ber dig föra över pengar via anonyma betalmetoder där det är svårt att se vem som är mottagaren. Gå inte med på detta då det blir svårt att få tillbaka dina pengar om du skulle bli lurad.

Annons