Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Eva Rydberg, 77, om toppformen inför Mello: "Önskar alla gjorde det"

12 feb, 2021 
Eva Rydberg och Ewa Roos i Melodifestivalen.
På lördag uppträder Eva Rydberg och Ewa Roos i Melodifestivalens andra deltävling. Och veteranen Eva Rydberg är i bättre form än någonsin – tack vare fem yogaövningar. Här berättar hon mer om hur hon håller hälsan i topp efter 70.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Eva Rydberg, 77, och Ewa Roos, 71, tävlar ihop i Melodifestivalens andra deltävling den 13 februari i år. De två har varit bästa vänner i över 50 år – men hur de håller sig i form nog att orka med en stor musiktävling (med koreografi dessutom) skiljer sig en del åt.

Ewa Roos ägnar sig åt lite lugnare aktiviteter:

– Jag målar. Akvarell. Jag har drejat och gör lite andra saker. Går mycket promenader hemma på Ljusterö, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Eva Rydberg och Ewa Roos är aktuella i Melodifestivalen.
Eva och Ewa – bästisar sedan 50 år!

Eva Rydberg däremot tackar yogan för mycket av sin kroppsliga pigghet.

– Det är tibetanerna, alltså en yoga som jag gör. Den kallas för ungdomens källa, så den kan jag varmt rekommendera till alla. Det är grymt alltså. Fantastiskt. Jag önskar att alla gjorde det, säger hon i samma intervju.

Annons

Där ingår fem tuffa yogaövningar som hon gör varje dag och aldrig missar, något hon började med inför en teaterföreställning 2013, och har hållit på med sedan dess.

Eva Rydberg om åldern och utbrändheten

Men förutom yogan är dansen en viktig del i Eva Rydbergs karriärsliv. 2018 firade Eva Rydberg 60 år som artist, samtidigt som hon själv fyllde 75, och under de här åren har hon skapat koreografier till mängder av revyer och ständigt hållit sig i rörelse på och bakom scenen.

Men även om orken finns så tar hon det lugnt. För Ica Kuriren berättade hon 2019 att hon inte vet hur länge hon kommer att hålla på med teatern.

– Jag tänker inte i ålder. Ibland känner jag mig som 100, ibland som 20. Jag tar ett jobb i taget, en föreställning om dagen. När jag var yngre kunde jag göra två–tre om dagen. Men då brände jag också ut mig, flera gånger och fick åka ambulans till akuten med rusande hjärta och svårt att få luft. Så jag är försiktig, sa hon då.

Annons

Eva Rydberg om yoga, zumba och kosten

Förutom tuff yoga och scendans tycker Eva Rydberg om att skjuta prick och åka motorcykel – en riktig kruttant!

– Jag äter mycket grönt och har slopat det röda köttet. Dessutom går jag promenader, praktiserar yoga och tränar zumbagympa, sa hon till Expressen 2018.

Eva Rydberg i Melodifestivalen – och i Sommar i P1

Eva Rydberg har som sagt en lång karriär bakom sig. Den äldre generationen kanske minns henne från Hagge Geigerts revyer, där hon syntes sida vid sida med Björn Skifs, eller när hon deltog i Melodifestivalen första gången 1977 med låten Charlie Chaplin av Tomas Ledin.

Eva Rydberg repeterar inför Melodifestivalen 2021.
Eva Rydberg repeterar inför Melodifestivalen 2021 – och formen är på topp.

De yngsta känner henne som professor Styregaard i 2017 års julkalender i SVT, Jakten på tidskristallen. Men hon har faktiskt varit med i hela fem julkalendrar: Teskedsgumman, Långtradarchaufförnes berättelser, Trolltider, Superhjältejul och så Jakten på Tidskristallen.

Annons

2018 var hon dessutom en av sommarpratarna i Sommar i P1, där hon bland annat berättade om relationen med sina föräldrar. Som barn var Eva nämligen väldigt busig och blev ofta utkastad ur klassrummet för att hon störde – och inte alls så lugn och tyst som man då ville att flickor skulle vara. Föräldrarna som levde efter den tidens barnuppfostran tog ibland till mattpiskan för att försöka slå in lite återhållsamhet och vett i henne.

– Många år senare pratade mor och far och jag ut om det där. De bad om förlåtelse och sa att de trott de gjort något som var bra för mig, att jag skulle lära mig disciplin, berättade Eva i sitt sommarprat 2018.

Eva Rydberg och Ewa Roos tävlar i Melodifestivalens andra deltävling som äger rum på lördag 13 februari klockan 20.00 i SVT1, med bidraget ”Rena rama ding dong”. Låtskrivare: Göran Sparrdal, Kalle Rydberg, Ari Lehtonen.

Källa: Aftonbladet, Expressen, Ica Kuriren, Sommar i P1 Foto: SVT

Annons