Eva Röse: "Ordet livspussel är ju ganska vidrigt"

Eva Röse i vit tröja.
TV: Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius om tv-serien Heder
4:14

Efter reklamen: TV: Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius om tv-serien Heder

(4:14)

Slå på ljud

Andra säsongen av Heder, som Eva Röse både spelar i och producerar, har just släppts. I serien spelar Eva Röse advokaten Karin som representerar kvinnor som blivit utsatta för sexualbrott. Karaktären Karin drivs av ett starkt rättspatos, precis som Eva själv.

Ett starkt rättspatos är något Eva har med sig från sin uppväxt.
– Sedan bröstmjölken har jag inrotat i mig att man inte ska köpa sådant som är onödigt, och att man inte ska köpa halvfabrikat eller besprutade grejer. Jag minns hur vi bojkottade sydafrikanska varor på grund av apartheid, och jag har gått i demonstrationer mot kärnkraft. Jag är uppväxt med att man inte kan skylla något på samhället, för man är en del av det. Förändringen börjar med en själv, säger Eva i en intervju med Amelia.

Eva om civilkuraget

Skådespelaren berättar att civilkurage är något som är otroligt viktigt för henne.
– Om man inte gör något åt orättvisor eller en dålig situation så är man själv en del av problemet. Det tog ett tag att inse det och att förstå att vi alla stundtals är de som står runtomkring. Det är så fruktansvärt att inse att vi är de där tysta. Jag försöker predika att vi behöver öva på civilkurage, trots att det kan vara läskigt. Jag har inte alltid varit jättemodig i det offentliga rummet eller gentemot auktoriteter. Jag har själv tyckt att det har varit läskigt.

Eva menar att hon själv har stor makt och är fullt medveten om att hon har goda förutsättningar att stå upp för andra och förstår att alla inte har den möjligheten. Hon ger sitt bästa tips för att öva upp sitt civilkurage.
– Ta stöd av människor runt dig. Och var ett stöd för någon som behöver, om du märker att en situation blir hotfull, elak eller kränkande.Ofta är det de tysta vittnena runtom som gör mest ont när man blivit utsatt för något. Tänk att du har en flock barn runt dig som iakttar vad du gör. Vad vill du lära dem? Vem vill du vara?

Eva om att få ihop livet

Civilkurage är något som är en viktig grundsten när Eva uppfostrar sina barn. Hon berättar hur hon gör.
– Jag tänker att man till en början måste lyssna på dem hemma, så de förstår att deras åsikter och tankar är viktiga. Jag tror att det är väldigt viktigt att lära dem att sätta ord på känslor, att förstå känslor och veta vad de heter så man kan prata om dem för att inte bli ett tyst, svart mörker.

Barnuppfostran handlar inte bara om bra värderingar utan även om att få livet att gå ihop och ha tid för allt. Skådespelaren som har fyra barn menar att man inte alltid får ihop det berömda livspusslet.
– Jag vet inte om det funkar... Stundtals är det totalt icke-funktionellt. Ordet livspussel är ju ganska vidrigt, som att det är något som ska gå ihop. Det gör det ju inte alltid. Men barnen har en fantastisk pappa och vi är ett team kring familjen, det är skitviktigt. Vi försöker ta in hjälp om det går, när man behöver. Det har varit ett tufft år på grund av coronasituationen, utan mormor eller farmor att ringa. Men jag måste också säga att det har blivit lättare för varje barn. Man lär sig, och barnen är bra på att hjälpa varandra, säger hon.

Utvald läsning