Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

EU plastbantar på allvar och slopar engångsartiklar

28 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
EU ska minska sitt plastavfall rejält genom att förbjuda bland annat sugrör och bestick i plast. Förbudet gäller från 2021 men redan nu har många företag minskat eller helt tagit bort sina engångsartiklar i plast.
Annons

Att det finns plast i haven är ingen nyhet, bara inom EU slängs 150 000 ton plast i havet – varje år. Den siffran säger ju att det krävs något rejält för att vi ska se några resultat.

Glädjande nog har EU nu satt ner foten och börjar plastbanta på allvar från och med 2021. Från och med då förbjuds en lång rad av engångsartiklar av plast i hela EU. Beslutet klubbades igenom med stor majoritet av EU-parlamentet igår. Liknande förslag har funnits i många år, men det var inte förrän nu som det gick igenom.

Bestick, sugrör och tops

Bland annat gäller förbudet plastbestick, tallrikar, sugrör, tops och ballongpinnar. Utöver det ställer förbudet krav på en halvering av plasten i cigarettfimpar till 2015 och med 80 procent till 2030. Utöver det här ska 90 procent av alla plastflaskor återvinnas från 2029.

– Denna lagstiftning kommer att minska kostnaderna för miljöförstöring med 22 miljarder euro – vilket är den uppskattade notan för plastföroreningar i Europa fram till 2030, sa EU-parlamentarikern Frédérique Ries i ett pressmeddelande från Europaparlamentet.

Annons

Naturligtvis är det här mer än bara en ekonomisk fråga.

Många producenter har redan slutat

De nya reglerna sätter ökat tryck på producenterna, bland annat inom tobaksindustrin, som måste ta fram nya produkter som lever upp till de högre ställda kraven.

Det finns de som redan har tagit sitt ansvar. Sedan tidigare har alla ICA-affärer slutat att sälja engångsartiklar av plast. Ikea har också följt plastbantartrenden, även om den inte är helt genomförd förrän nästa år. Clas Ohlson fasar ut sina plastbestick och även Lidl har slopat sina engångsartiklar i plast.

Max först ut i hamburgerbranschen

Nu säger också den svenska hamburgerjätten Max hej då till enångsplast. Under 2019 kommer plastsugrör och bestick att fasas ut med början i restaurangen vid Hötorget i Stockholm som bytte redan nu i måndags.

– Nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent och det känns väldigt skönt, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på Max i ett pressmeddelande.

Annons

Från och med nu kommer Max sugrör att vara i papper och besticken i trä.

Vissa andra hamburgerkedjor har också beslutat att fasa ut sina engångsartiklar i plast, men bara i vissa länder. Till exempel tar McDonalds bort sina plastsugrör i Storbritannien och på Irland, samtidigt som de röstade ner att ta bort dem globalt.

 

Läs mer:

Lev miljösmart – utan att vända ut och in på dig själv

BPA-fri plast kan vara lika farligt som annan plast

Forskarens varning: ”Allt glitter borde förbjudas”

 

Annons