Smittade i Sverige får prova medicin som kan bota covid-19

Sjuk kvinna invirad i filt
1:32

Efter reklamen: Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittar

(1:32)

Slå på ljud

Den som testar positivt för covid-19 i vissa regioner kan komma att bli erbjuden ett antiviralt läkemedel, molnupiravir. Tidigare studier har visat att molnupiravir kan hämma coronaviruset SARS-CoV-2 nästan helt efter bara fem dagars behandling.

Behandlingen kommer nu att testas inom ramen för en studie i Sverige. För att erbjudas behandlingen ska man vara över 18 år med laboratoriebekräftad covid-19 infektion.

Här kan man erbjudas behandling med molnupiravir

De svenska kliniker som deltar är:

  • Karolinska Universitetssjukhuset i samarbete med Studieenheten Akademiskt Specialistcentrum
  • Uppsala Akademiska Sjukhus i samarbete med ClinSmart Sweden
  • Infektionskliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra

Så här beskriver professor Magnus Gisslén, överläkare vid infektionskliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ansvarig för studien i Sverige, läkemedlet:

– Det är ett ämne som byggs in i viruset och gör att det inte kan föröka sig, säger han till Sveriges Radion Vetenskapsradion.

Preparatet utvecklades först mot influensa och är ett antiviralt medel som är verksamt mot flera olika virus. Bland annat gäller det andra coronavirus som SARS och MERS. I djurförsök har man dessutom testat det mot helt nya typer av coronavirus som kunna skapa nya pandemier.

Kan ha vissa biverkningar

– Det här läkemedlet verkar ha en väldigt bra effekt på alla de här virusen, säger Magnus Gisslén.

Medicinen ges i tablettform två gånger om dagen i fem dagar. Det måste sättas in tidigt, inom några dagar efter de första symtomen, för att kunna stoppa viruset från att växa till sig.

Så skyddad är du efter den första vaccindosen – och så länge

Medlet är godkänt för studier på människor både i USA och EU. Än så länge vet man dock inte om det har några allvarliga biverkningar. Däremot har man sett att biverkningar förekommit i djurförsök.

Molnupiravir beskrivs i Göteborgs-Posten som ett läkemedel som skulle kunna stoppa pandemin – och även stoppa liknande pandemier i framtiden.

Foto: TT