Emma Örtlund designar årets rosa band – berättar om mammans cancer

Emma Örtlund
Emma Örtlund – om filmsuccén Catwalk och framtidsplanerna
1:02

Efter reklamen: Emma Örtlund – om filmsuccén Catwalk och framtidsplanerna

(1:02)

Slå på ljud

Emma Örtlund har blivit varmt hyllad för sin insats i dokumentär-filmen Catwalk, där vi fick följa Glada Hudik-teaterns resa till New York Fashion Week. Sedan dess har Emma sommarpratat i Sommar i P1, delat ut pris på ELLE-galan och designat årets rosa band för Cancerfonden. Nu berättar hon om designuppdraget – och om sorgen över att förlora sin mamma i cancer.

Emma Örtlund designar Rosa bandet

Emma Örtlund berättar att hon inte tvekade en sekund på att få vara involverad i Cancerfondens årliga projekt.

– Den här designen av rosa bandet gör jag för min mammas skull. Hon var bara 65 år, det var för ungt, hon skulle inte dö då. Jag hade en kompis som dog i leukemi, jag gör det för honom med. Vi jobbade ihop och var vänner. Och jag gör det för alla andra som drabbas. Ingen förtjänar att få cancer, vare sig man är dum och elak eller världens snällaste, säger Emma Örtlund som förlorade sin mamma i äggstockscancer för sju år sedan.

Emma Örtlund

Emma Örtlund

Emma om sin mammas cancer

För Cancerfonden berättar Emma om sin mammas sjukdom och om ögonblicket då hon förstod att sin mamma aldrig skulle bli frisk.

– Vi satt i den varma sanden på stranden och min syster sa att mamma aldrig mer kommer bli bra igen. Det var första gången jag verkligen förstod, för jag hoppades hela tiden att hon skulle bli frisk, berättar Emma.

– Jag mådde jättedåligt. Jag ville ta en dos med sömntabletter. Jag försökte vara stark och ha roligt med mamma, men jag minns att hon var arg ofta eftersom hon hade så ont.

Sigrid Bernsons och Robin Bengtssons namnval till sonen

Rosa bandet 2022

Årets design, signerad Emma Örtlund, är tillägnad Emmas mamma Solveig, och kommer i bubbelgumsrosa sammet, med budskapet "NOW!" i mintgröntext, tillsammans med en neongul blixt. Skådespelaren berättar om uppdraget att designa årets rosa band, och vilken tidsepok som fått stå för inspirationen.

– Det var svårt att designa och jag kände att jag ville ha det i min stil: Färgglatt och 80-talsinspirerat. Jag började med att skriva ner mina tankar om hur jag ville att det skulle se ut. ”Now” betyder ju nu – alltså det är nu det gäller – inte sedan, säger Emma Örtlund.

– Det här är min hyllning till alla som kämpar, tillverkat av det vackraste som finns – 80-talets underbara färger!

Rosa bandet 2022

Rosa bandet 2022

Källa: Cancerfonden, Foto: Alexander Crispin

Utvald läsning