Elin Kjos: Cancern har spridit sig ut i skelettet

Elin Kjos: Cancern har spridit sig ut i skelettet
TV: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige
1:48

Efter reklamen: TV: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

(1:48)

Slå på ljud

För över två år sedan diagnostiserades träningsprofilen Elin Kjos med obotlig lungcancer. Det hela startade med att hon uppsökte läkare på grund av en hosta som inte ville ge med sig.

– När jag till slut, efter påtryckningar från familjen, gick till läkaren fick jag veta att det inte var en vanlig hosta utan jag hade obotlig lungcancer, har hon berättat i Go’kväll.

Fick mellan tre till sex månader på sig att leva

Elin fick också veta att hon hade en tumör, 20 centimeter stor, i höger lunga som hon var tvungen att operera bort – och då även delar av lungan.

– Det besked som jag fick då var att det inte finns någonting som kan göra mig frisk. De har inget läkemedel som kan bota mig. Det enda alternativet som fanns var att sätta in mig på palliativ vård, alltså livsförlängande, sa Elin Kjos vidare i programmet, som då också fick veta att hon hade mellan tre och sex månader kvar att leva.

Men sex månader passerade. Nu har mer än två år gått, och Elin är fortfarande vid liv. Efter sitt cancerbesked har hon testat allt som går att testa i palliativ vård, som cytostatika och immunterapi. Trots det visar rötgen att det bara går åt fel håll, och trots att hon mår jättebra.

Sedan i september förra året är Elin Kjos med i en studie om ett cancervaccin, där de testar läkemedlet på henne. Något som i sin tur har resulterat i att sjukdomen varit vilande, något som innebär att den inte spridit sig, berättade Elin i mars.

Cancern har spridit sig

Men nu har Elin fått ett nytt tungt besked, cancern har spridit sig ut i skelettet.

”Imorse kom samtalet från min läkare om att mina besökare inte längre är vilande och att de även letat sig ut i skelettet. Min smärta i ryggen de senaste veckorna beror till största sannolikhet på det och någonstans så förstod jag nog det redan innan”, skriver hon i ett känslosamt inlägg på Instagram, med en bild där hon håller sin syster Ida Kjos hårt i handen. Hon fortsätter:

”Min fysiska kropp har tagit sig igenom mycket de senaste två åren och nu står den åter igen inför en ny utmaning framåt. Jag vet att jag är redo för den.”

Se också: 5 saker om systrarna Kjos du kanske inte visste
0:46

Efter reklamen: Se också: 5 saker om systrarna Kjos du kanske inte visste

(0:46)

Slå på ljud

Foto: Instagram

Utvald läsning