Elaine Eksvärds fina initiativ: "Hellre blå planet än svart fredag"

Elaine Eksvärd uppmanar till minskad konsumtion på årets Black Friday.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Black Friday är ett fenomen som har blivit större för varje år sedan det slog igenom i Sverige 2013. Det har blivit mer regel än undantag att nätbutikerna har specialerbjudanden denna dag, som alltid är dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, och försäljningen kan gå upp med över 100 procent. I år är Black Friday den 23:e november.

Ett bra tillfälle för den som verkligen behöver något, men för de flesta blir det gärna shopping för shoppingens skull – något som allt fler konsumtionsmedvetna röster börjar höjas mot.

En av dessa är retorikern och medieprofilen Elaine Eksvärd, som på sin Instagram-sida uppmanar till ett helt annat koncept denna dag:

”Idag postar jag en varm åkpåse till en mamma som har det lite tajt ekonomiskt nu och väntade på black friday rean för att ha råd med det jag hade dammandes i vårt förråd. Så istället för att fördas från Kina fick åkpåsen färdas från mig till en plats väldigt nära för att värma en bebis och lätta en mammas ekonomiska stress”, skriver hon i inlägget.

Ingen skam att välja begagnat

Hon påpekar att det inte är skamligt att ha det tufft ekonomiskt, utan att den som väljer begagnat framför billigt men nytt från Kina ska vara stolt.

”Att välja en blå planet istället för en svart fredag är inte framtiden – det är nu!”.

Sedan uppmanar hon sina följare att använda sig av hennes kommentarsfält för att motverka konsumtionshetsen på Black Friday. Den som saknar något kan inleda sin kommentar med ”Jag behöver…” Och den som har något användbart som man inte använder kan inleda med ”Jag har…”

Hyllas av följarna

”Bättre att posta till tex Eskilstuna än transport från Kina! Kopiera gärna min text och berätta vad du har som dammar så sprider vi budskapet! Ner i förrådet och hitta vad du har som dammar!”, avslutar Elaine sitt inlägg.

Inlägget har i skrivande stund nästan 340 kommentarer – både från personer som vill hitta/skänka/sälja något, och rena hyllningar till Elaine för initiativet.

Vill du läsa om liknande initiativ kan du kolla efter taggar som #fuckblackfriday, #whitemonday, och #goldfriday på Instagram, eller läsa om kampanjen En köpfri dag (Buy Nothing Day) här.

Här är hela inlägget från Elaine Eksvärd:

Läs mer:

Elaine Eksvärd: ”Vill gråta bort all kroppshets inom mig”

Elaine Eksvärd om pappans sexuella övergrepp

Elaine Eksvärd om starka mötet: ”Hon räddade mitt liv”

 

Redaktionens tips
Dela på: