Elaine Eksvärd: Barndomstrauma är ingen ursäkt

Elaine Eksvärd och Polo Roberto

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Som barn utsattes retorikern Elaine Eksvärd för övergrepp av sina pappa, något hon berättat om i bland annat boken ”Medan han lever”. I samband med att boken släpptes berättade Elaine för MåBra att hon in i det sista försökte normalisera pappans gärningar.

– Jag tänkte att bara han bad om ursäkt så skulle jag kunna förlåta honom, och få ha kvar honom i mitt liv. Han var ju ändå min pappa. Det var ett sätt att försöka dämpa den enorma smärtan också, tror jag. Om jag förminskade vidden av det jag utsatts för behövde jag inte gå in lika djupt i sorgen, förtvivlan och vreden.

Elaine Eksvärd om Paolo Roberto

Tidigare i veckan blev det känt att programledaren och entreprenören Paolo Roberto hade gripits för sexköp. Han uppgav i en intervju med TV4 att han själv utsatts för övergrepp, vilket påverkat hela hans liv.

Men det här är ingen ursäkt för att genomföra en handling som ett sexköp, skriver Elaine Elsvärd i en debattartikel på Aftonbladet:

”Jag är som Paolo Roberto, en av de många personer som blivit sexuellt utnyttjade som barn i Sverige. Vi har några gemensamma nämnare till följd av övergreppen vi varit med om – självskadebeteende är ett.

Men att det, som Paolo bedyrar, skulle innefatta att skada eller utnyttja andra sexuellt – stämmer inte. Det är en farlig myt att sprida om oss överlevare som redan brottas med skammen av att ha blivit sexuellt utnyttjade.”

Hon fortsätter:

”Min pappa köpte inte sex för att han hade blivit utsatt för övergrepp som barn. Han köpte sex för att han är en förövare. Så Paolo det du och jag har gemensamt är att vi blivit utsatta som barn. Det du och min pappa har gemensamt är er kvinnosyn. Blanda inte ihop oss är du snäll. Och de som hävdar att sexköpare till större delen blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn, sluta gärna med den korrelationen”.

Här kan du läsa hela Elaine Eksvärds debattinlägg.

Foto: TT

LÄS MER:

Paolo Robertos flickvän Elin Härkönen tackar för stödet

Redaktionens tips
Dela på: