Elaine Eksvärd efter adhd-diagnosen: ”Mitt liv har levts i motvind”

elaine eksvärd
Allt du behöver veta om adhd hos vuxna
1:52

Efter reklamen: Allt du behöver veta om adhd hos vuxna

(1:52)

Slå på ljud

I mitten av november 2021 påbörjade författaren och retorikern Elaine Eksvärd en adhd-utredning efter en tids funderingar.

– Det var mer att jag kände att jag började ta slut. Jag levererade på jobbet men var helt dysfunktionell hemma, berättar Elaine.

– Sen var den barndomsvänner som jobbar som lärare och som sett symptomen man känner igen på flickor (nuförtiden, när jag var barn visste man inte) som liknade mig väldigt mycket.

Det var också en av Elaines närmsta vänner, som själv har adhd, som sa att hon tyckte Elaine skulle göra en utredning.

Har jag vuxen-ADHD? Doktorn svarar

"Vi med adhd hittar varandra"

– Tydligen är det så att vi med adhd ”hittar varandra”. Vi kan prata utan filter utan att det känns konstigt, man går direkt på känslor och sanningarna. Jag tror det är bristen på impulskontroll som gör att vi säger precis det vi tänker och i en neurotypsik värld så kan det bli ”too much”. För oss med adhd så är kallprat om väder och vind ”too boring” så man häller ut sitt liv.

Något som alltså kanske kan uppfattas annorlunda för dem som inte har adhd.

– Den delen gillar jag hos mina fellow adhd:are, jag tycker samtal blir spännande och äkta.

"På jobbet har jag hyperfokus"

Samtidigt, berättar Elaine, så finns det saker hon önskar att hon inte hade.

– Som affekterna, hetsätning, förvirring, glömma saker och listan fortsätter … Men det intressanta är att det bara hänt hemma, på jobbet har jag hyperfokus och jag tror kunder skulle ha svårt att tro att jag har diagnosen. Men så kan det vara.

Efter ungefär en månad kom så diagnosen, Elaine fick veta att hon hade medelsvår adhd.

– Jag känner mig både sorgsen för all tid som jag kämpat ovetandes och lättad för att jag nu har verktyg för hur jag ska leva med diagnosen. Jag gick ju en privat utredning och fick hjälp snabbt.

Så ser det inte ur för alla.

– Jag kan inte låta bli att tänka på alla de som väntar år på utredning via landstinget och alla kvinnor som hinner gå in i väggen, bli både utförsäkrade och självmordsbenägna för att de inte får hjälp. ”Det går ju så bra för dig” kan folk säga, men det dom borde fråga är vad vi får betala för att det ska gå så bra …

"Mitt liv förändrades samma dag jag fick diagnosen"

17 december skriver Elaine på sin blogg om hur hon just fått diagnosen, ska få mediciner utskrivna och behöver planera om livet för att skapa bättre förutsättningar för sig själv.

– Mitt liv förändrades samma dag som jag fick diagnosen. Min utredare sa "Ta medicinen nu, och kanske ett eller två år framåt, men du behöver framförallt strukturera ditt liv – medicinen kommer hjälpa dig med det. Och sen – kompensera den brist på Dopaminer som din hjärna har, träna. Gärna varje dag.”

Så en av förändringarna Elaine har gjort är just att träna varenda dag.

– På ett hållbart sätt så jag inte sliter ut mig. Det handlar dels om att bli stark men framförallt att få de där dopaminerna som andra tar föregivet.

Nya rutiner kring kost, träning och sömn

Hon har också lagt om sin kost.

– Jag äter inga snabba kolhydrater eller socker utan betraktar mig själv närmast som en alkoholist där, det tar inte stopp vid en Noblesseskiva utan jag äter upp alla i hela förpackningen.

En tredje förändring handlar om sovrutinerna.

– Jag lägger mig i säng 21.30 för att kunna somna 22.00, sova 8 timmar för att sen ta min medicin 06.00 och därefter träna och meditera.

Sarah Dawn Finer bryter tystnaden om diagnosen: ”Sorgligt att det tog tid”

I ett annat inlägg på bloggen, från 22 december, skriver Elaine "Tänk att mitt liv har levts i motvind." Hon beskriver att adhd-symptomen förvärrats så fort hon inte levt som en hurtbulle och haft bra tränings-, kost- och sovrutiner.

Nu fortsätter hon jobba med att hålla sig till nya rutinerna.

– Det låter så jädra hurtigt och det skulle det vara om jag gjorde det av fri vilja, men jag gör det för jag har en neurologisk funktionsnedsättning som gör att min hjärna inte skapar samma mängd dopamin som andra. Jag ska få upp den där jädra dopaminpumpen med bra livsval.

Foto: TT, Privat

Utvald läsning