Efter skandalen i Brasilien: Smittat kött kan spridas i EU

Köttfusk i Brasilien.

Det var i förra veckan det uppdagades att två av Brasiliens största köttföretag, JBS och BRF, har mutat inspektörer för att få sälja utgånget och ruttet kött till offentliga skolor samt salmonellasmittat kött till EU. Förutom att ha tagit emot mutor ska inspektörerna även ha förfalskat sanitära tillstånd åt företagen.

Kina och Sydkorea har redan slutat ta in brasilianskt kött, och nu skriver Livsmedelsverket att det är oklart i vilken utsträckning kötten har spridits till Sverige och EU.

– Det finns uppgifter om att dåligt brasilianskt kött har exporterats till EU men det är inte bekräftat via EU-kommissionen. Livsmedelsverket följer frågan och vidtar åtgärder om det behövs, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Om det visar sig att det smittade köttet nått Sverige kommer myndigheten att starta en kartläggning i hopp om att hindra att köttet hinner säljas till konsumenterna. Köttet kommer då att samlas in och förstöras.

JBS är en av världens största köttproducenter, och BRF är störst när det gäller fågelköttsexport till bland annat Asien och Mellanöstern.

På regional nivå har det fuskats med processat kött, och exempelvis har kalkonkorv visat sig innehålla mer kyckling och sojaprotein än kalkon, och utgånget kött har mixtrats med genom att man tillsatt en syra som visats vara cancerframkallande. Dessa produkter har sedan sålts till skolor i landet.

Livsmedelsverket följer den brasilianska köttskandalen och kommer att informera om det framkommer nya uppgifter som påverkar konsumenter eller företag i Sverige.

Källa: New York Times, Livsmedelsverket

Foto: IBL

 

Varning: Därför ska man inte äta färsk kyckling

Läs också: Varning: Därför ska man inte äta färsk kyckling