Efter Gretas klimatstrejk – nu kommer kvinnostrejken

bild på kvinnor som protesterar mot våld

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kolumnisten och skådespelaren Cissi Wallin är en av alla som har delat uppropet på sin Instagramsida. En bild med orden ”Kvinnostrejk. Mitt krav:” och tillhörande text som förklarar att det har blivit dags att ta efter systrar i länder som Turkiet, Polen och Mexiko där just kvinnostrejker ägt rum på senare tid.

Syftet med kvinnostrejken

Enligt uppropet är det ”att tjejer och kvinnor i Sverige ännu diskrimineras och förtrycks systematiskt” som strejken ska uppmärksamma. Det är samtidigt upp till var och en att själv defineira vad exakt den vill strejka mot. Det är du själv som ska ställa krav.

”... för att kräva av staten och övriga medborgare att få sina rättigheter tagna på större allvar. Vad, mer konkret? Det väljer du som strejkar! Fyll i meningen: 'Mitt krav... ' och dela i dina sociala medier tillsammans med bild på dig när du strejkar”, står det i inlägget som nu sprids.

Tid och plats för kvinnostrejken

Första strejktillfället är fredag 26 mars klockan 15. Strejken varar så länge den deltagande själv önskar, en minut eller 15.

”Ta på munskydd, ta dig ut på din lokala gata eller utanför din arbetsplats och ställ dig tillsammans med andra kvinnor”, står det i uppropet. Samma procedur ska sedan upprepas samma tid varje fredag fram tills dess att kraven uppfyllts.

”Tillsammans kan vi också skapa verklig förändring, men bara tillsammans”, skriver de.

Kvinnostrejker i andra länder

Efter att Polen i höstas förbjöd näst intill alla aborter gick kvinnorättsorganisationer i början på året ut och protesterade. Gatorna i huvudstaden Warszawa och på många andra håll i landet fylldes med tiotusentals människor.

I Turkiet protesterar kvinnorättsorganisationer i detta nu mot våld i hemmet, och kräver krafttag från regeringen som nyligen dragit sig ur Istanbulkonventionen. Samma typ av strejk fördes i fjol av feministiska aktivister i Mexiko där det sker i snitt tio kvinnomord varje dag.

Källa: Expressen, TV4 Nyheter, Aftonbladet

Foto: TT

Redaktionens tips

Mia Skäringers ilska mot de manliga författarna efter påhoppen

Nya sextrenderna: Experter om vad som blir hett i sängen

Förtalskassan betalar skadestånd åt kvinnor som dömts under metoo

Dela på: