Drottning Silvia om #metoo-rörelsen: "Det var tufft att lyssna på"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Silvia och Victoria skapade rubriker när de valde att öppet stötta #metoo-kampanjen i november. Drottningen och kronprinsessan satt nämligen i publiken när de svenska skådespelarna bakom uppropet  #tystnadtagning samlades för att läsa upp vittnesmål om övergrepp i den svenska film- och teaterbranschen.

Läs också: Forskaren: Så kan #metoo minska trakasserierna

I Året med kungafamiljen, som sänds i SVT på nyårsdagen, väljer drottning Silvia att uttala sig om valet att tyst visa sitt stöd för de kvinnor som delat med sig av historier kring sexuella trakasserier och övergrepp på Södra teatern i Stockholm. Att komma dit var ett noga övervägt beslut, berättar drottningen, men ett inte helt enkelt sådant.

– Det var svårt på det sättet att jag inte vill ta ett politiskt steg, jag vill inte blanda mig i politiken. Men det här var så grovt, det var en humanitär fråga – därför ville jag ställa upp. Tyst, men vara där, säger drottningen i programmet.

Läs också: Svenska kyrkan i nytt #metoo-upprop: #vardeljus 

Drottning Silvia har länge tagit ställning mot sexuellt våld och sexuella övergrepp genom Childhood Foundation – en organisation som hon själv har grundat.

– När våra barn var små, det är klart, man ville skydda dem. Men på den tiden talade man inte om barnens rättigheter. Den diskussionen fanns inte – nu har vi Metoo, säger drottningen.

– Då, för 20, 25 år sedan, var det ingen som talade om barnens rättigheter och det tyckte jag var väldigt sorgligt. Barnen for ju illa och det gjorde ont, tyckte jag. Det tänkte jag mycket på nyligen, när vi var på Södra Teatern. Det var ju fullsatt. Och statsråd skulle tala och det var verkligen mycket uppmärksamhet.

Läs också: Svenska skådespelerskor om övergreppen

Trots det blev Silvia chockad av det hon fick höra på plats.

– Det är ett fruktansvärt tema. Det var väldigt grovt. Det var många som berättade och att sitta där och lyssna, det var tufft, tyckte jag. Det skakade mig, verkligen, säger drottning Silvia.

Året med kungafamiljen sänds i SVT måndagen den 1 januari kl 20.00.

Läs också: Wollter och Löwengrip i #metoo: ”Jag var 12 år första gången”

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

Redaktionens tips
Dela på: