Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Dricker vi mer på hemmakontoret?

10 feb, 2021 
AvBirgitta Lindvall Wiik
Corona, hemarbete och isolering. Fler söker samtalsstöd för sin egen, eller en närståendes, alkoholkonsumtion nu än innan pandemin.
Annons

När vardagens rutiner rubbas, med isolering och tristess som följd, finns risken att den som redan dricker för mycket börjar dricka mer.

– Med distansarbete hem­ifrån behöver man inte åka iväg tidigt på morgonen, och det blir lättare att ”unna sig” ett glas vin såväl en vanlig tisdag som en torsdag. Du kanske börjar dricka för att du har tråkigt, för att trösta dig, för att stressa ner och för att sova bättre, säger Tina Bernstav, rådgivare på Råd- och ­stödmottagningen i Luleå.

När fler arbetar hemma är det också svårare för arbetsgivare att upptäcka anställda som insjuknar i alkoholmissbruk. Man kan skärpa sig under ett tidsbegränsat digitalt möte och det är enkelt att vara ogiltigt frånvarande.

Var går gränsen för riskbruk?

Var går gränsen för riskbruk och missbruk av alkohol?

Många av dem som kontaktar oss har ett fullt fungerande yrkesliv och familjeliv

– Det är en av våra vanligaste frågor. ”Dricker jag för mycket?” Det är individuellt och svårt att säga, men har du börjat fundera om din alkoholkonsumtion är osund så kan det vara ett tecken på begynnande problem.

Annons

– Många av dem som kontaktar oss har ett fullt fungerande yrkesliv och familjeliv, och den ökade alkoholkonsumtionen märks inte utåt.

Alkoholens inverkan

Man brukar prata om en riskgräns vid 9 standardglas i veckan för kvinnor?

– Det är en generell gräns, för vissa kan gränsen vara mycket lägre än så. Frågan man ska ställa sig är om alkoholen inverkar negativt på ens liv.

– Den som kontaktar oss får reflektera kring vid vilka tillfällen den dricker? Vad alkoholen har för funktion? Händer det ofta att personen dricker mer än hon eller han tänkt? Vid vilka känslor dricker man?

Tina Bernstav, alkoholrådgivare
Tina Bernstav, rådgivare på Råd- och ­stödmottagningen i Luleå.

– Från början kanske det var vid lycka och trevligt socialt umgänge, sedan kanske det har blivit för att dämpa stress och även när man är ledsen. Om man dricker alkohol vid alla känsloyttringar är det ett varningstecken.

Annons

Sök stöd tidigt

Tina Bernstav säger att den som befinner sig i ett tidigt riskbruk och vill försöka minska drickandet på egen hand får rådet att vara öppen mot sin omgivning. Det är bra att ha någon att ringa när suget sätter in!

– Genom att dricka ett glas vin vid alla olika sinnesstämningar har man matat hjärnan med att belöningen är alkohol och hjärnan vill bara ha mer och mer! Det gäller att säga nej när hjärnan föreslår att en öl skulle vara gott.

Vad ska man göra när hjärnan pockar på?

– Avled tankarna genom att ta en promenad, gå på gymmet, läs en bok eller träffa en kompis. Det gäller också att acceptera att det kommer att vara jobbigt under ett tag när suget sätter in.

Ökad risk för missbruk under pandemin

● Man räknar med att cirka 20 procent av medarbetarna redan i dag har ett riskbruk som nuriskerar att övergå till missbruk. Dessa blir svåra att upptäcka och chefer har aldrig haft tuffare förutsättningar för att agera.

● Allt fler har utvecklat alkohol-problem under pandemin och missbruket hinner gå längre innan det upptäcks.

● Stress, nedstämdhet och ångestproblematik har ökat under pandemin. Det är riskfaktorer för att dricka mer.

● När allt fler jobbar hemma är det svårare att upptäcka riskbruk. Hemarbete och digitala möten gör att det är enkelt att vara bakfull under vardagarna. Det är lättare att dölja minskad produktivitet och att vara frånvarande utan att det märks. Det går till och med att vara påverkad under arbetstid. Arbetsplatsens dämpande effekt på drickandet är helt borta.

● Permitteringar, varsel, hemarbete, nya eller få arbetsuppgifter, avsaknad av det vanliga ledarskapet och den grundstruktur som skapas på en arbetsplats ökar risken för att den som redan har en alkoholproblematik dricker mer. Problemen har accelererat och förvärrats.

Källa: Sarah Linderoth, vd på Ljung & Sjöberg som hjälper företag med missbruksproblematik på arbetsplatsen.

Annons