Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Ordet ”dom” istället för ”de” och ”dem”?

17 mar, 2023 UPPDATERAD 30 mar, 2023
En tjej som skriver i en bok och händer som skriver.
Har du svårt att hålla reda på när du ska använda ”de” och ”dem”? Snart kanske du inte behöver tänka på det om de båda orden ersätts med ”dom”. I sommar får nämligen Språkrådet en ny chef, och hon förespråkar en dom-reform rapporterar SVT. Debatten som går varm har väckt starka reaktioner.
Annons

Språket utvecklas och moderniseras hela tiden. ”De” och ”dem” har blivit ett hett diskussionsämne den senaste tiden – orden kan eventuellt komma att ersättas med ”dom”.

I talspråk säger de flesta ”dom” men att kunna skilja på ”de” och ”dem” i skriftspråk anses av många vara en symbol för korrekt svenska.

Förra året gjorde Novus en undersökning på uppdrag av Språktidningen som visade att 26 procent av svenskarna vill gå över till att skriva ”dom”. Samma undersökning visade att 39 procent vill fortsätta skriva ”de” och ”dem”.

Här är de fem kärleksspråkenBrand logo
Här är de fem kärleksspråken

Ny chef på Språkrådet

I sommar blir språkvetaren Lena Lind Palicki, som också har forskat kring debatten, ny chef för Språkrådet. Hon är en av de som förespråkar en dom-reform, rapporterar SVT.

Annons

– Man kan se att man skuldbelägger och skammar de som inte kan. Man säger att de är lata och ”vad är det för fel på ungdomen nuförtiden”, ”vad får man egentligen lära sig skolan”, säger Lena Lind Palicki till SVT.

Hur vet man om det är ”de” eller ”dem”?

De är subjektsformen och syftar till den som utför handlingen.

Om man är osäker kan man prova att byta ut ordet de mot jag/vi eller han -fungerar det ska man använda ”de”.

Dem är objektsformen. Objekt syftar till personerna som är föremål för handlingen.

Om man är osäker kan man prova att byta ut ordet dem mot mig/oss eller honom - fungerar det ska man använda ”dem”.

Synen på äldre texter kommer att förändras

Om vi byter ut ”de” och ”dem” mot ”dom” så tror Lena Lind Palicki att vi kommer att se på texter på ett annat sätt. De gamla texterna med ”de” och ”dem” kommer snabbt att kännas föråldrade.

– Språket förändras ju vare sig vi vill eller inte. De flesta är överens om att det är en naturlig process att språket förändras, men få människor vill att språket ska förändras under den egna livstiden, säger Lena Lind Palicki.

Tidigare språkreformer

Den kanske mest kända reformen är ”du-reformen” som ägde rum på 1960-talet, något som Svenska Dagbladet har skrivit om. Då började det anses snobbigt att hålla fast vid det gamla sättet att tala och framför allt var man trött på att kalla varandra vid ”herr”, ”fru” och ”direktör”. Istället började man säga ”du”, oavsett var i hierarkin man befann sig.

Författarna är för och emot ”dom”

Amanda Romare och Björn Ranelid är för respektive emot ”dom”
Författarna Amanda Romare och Björn Ranelid är för respektive emot införandet av ”dom”.
Foto: Jens Christian, Olle Sporrong.

Författaren Amanda Romare är positivt inställd till att införa ”dom”.

– Förenklingar kan vara bra när det gäller språk också. Jag tycker det är fint när språket blir tillgängligt för många, säger hon till Sveriges Radio.

Någon som tar tydlig ställning emot ett införande av ”dom” är författaren Björn Ranelid, vilket han berättade när han gästade Aktuellt i SVT en tid sedan:

– Miljoner av människor har kunnat lära sig det här tidigare. Har det blivit något slags intellektuellt förfall? frågade sig Ranelid i nyhetssändningen.

Foto: TT

Vinn förhandlingen med kroppsspråket – 5 framgångsrika tipsBrand logo
Vinn förhandlingen med kroppsspråket – 5 framgångsrika tips
Annons