Doktor Mikael Sandström: Vem är han egentligen?

Doktor Mikael Sandström

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Dr Mikael Sandström – vad är han doktor i och hur hamnade han i tv?

”Soldoktorn” är, förutom programledare och expert på TV4, narkos- och akutläkare på Lindesbergs lasarett. Han har varit yrkesverksam läkare sedan 1986.

Hans första smakprov på offentligheten kom i Expedition Robinson år 2003. I programmet lyckades han sluta på en femteplats – trots att han eliminerades redan efter en timme på ön. Detta gjorde han genom att skickas till det så kallade Gränslandet. Väl där vann han vecka efter vecka mot utslagna deltagare och tillbringade totalt 28 dagar ensam på den öde ön.

Soldoktorn i Nyhetsmorgon i TV4

Efter att han varit med i Expedition Robinson dröjde det till 2009 innan tittarna fick se honom i tv-rutan igen. Denna gång som en panelmedlem i Filip och Fredriks program Boston Tea Party på Kanal 5. 2010 fick han ett erbjudande från TV4 att vara med i Nyhetsmorgon varannan tisdag. Efter sex månader fick han erbjudande om att vara med varje vecka istället och tackade ja.

Doktor Mikaels relation till Tilde de Paula Eby

Det var genom Nyhetsmorgon som Mikael Sandström och Tilde de Paula Eby blev nära vänner. ”Soldoktorn” har tidigare berättat för Lindenytt om hur relationen med både Tilde och Peter Jihde gick från kollegor till äkta vänskap julen 2012:

– Jag är skild sedan 2004 och skulle fira julen ensam 2012. Efter att jag hade gjort ett inslag på julafton som handlade om myter kring julen, så packade jag ihop mina saker och skulle åka hem. Då ringer Peter och bjuder in mig att fira jul hemma hos honom och hans familj, men jag tackade nej eftersom jag inte ville tränga mig på. Efter att vi lagt på ringer Tilde och undrar om jag inte kan komma bara en stund och äta lunch hemma hos henne. Det slutade med att jag stod och lagade köttbullar och prinskorv med Tildes man och sedan åkte jag till Lidingö och var tomte hos Peter. Och nu har det blivit en tradition, berättade Mikael Sandström för tidningen.

Tillsammans har ”Soldoktorn” och Tilde de Paula Eby lett programmet Dr Mikael och Tilde på Sjuan samt varit programledare för podcasten Läkarpodden.

Soldoktorn och Lotta Engberg – detta vet vi

Artisten Lotta Engberg gick i början av året ut och skapade rubriker när hon berättade att Dr Mikael var väldigt intressant och om han ringde så skulle hon absolut vara sugen på en dejt. ”Soldoktorns” svar lät inte vänta:

– Vi har ju på vissa plan ganska liknande liv och historia. Hon har två förhållanden sen tidigare, det har jag också. Min situation är ju lite dystrare med dödsfall, sa Mikael Sandström till Nöjesbladet.

Senare erkände han också i Efter fem på TV4 att han hade fått en inbjudan av Lotta Engberg till västkusten – som han tackat ja till.

Några ytterligare detaljer var han dock inte intresserad av att dela med sig av.

Mikael Sandströms barn och sambo

”Soldoktorn” har tidigare berättat om sin sambos självmord. Året efter att han skilt sig, efter 17 års äktenskap, 2005 träffade han sin nya kärlek: Susanne. De arbetade båda på Lindesbergs lasarett vid tidpunkten – hon som narkossköterska och han som klinikchef. Året efter flyttade de ihop.

Men lyckan skulle bli kortvarig. Den 31 mars, när de skulle gå och lägga sig sa Susanne att hon ville ut och gå en promenad ensam. När Mikael vaknade morgonen efter var hon ännu inte tillbaka.

Doktor Mikaels supertips: Så kan du undvika virussmitta

– Jag tänkte att hon säkert redan var på jobbet, men när jag kom dit frågade hennes kollegor mig var hon var. Då blev jag orolig och trodde att hon cyklat omkull på vägen dit. När jag slog på telefonen hade jag elva meddelanden från henne på telefonen: bilder på henne och mig från olika platser, har han berättat för MåBra.

Tillsammans med två poliser började han leta efter henne – och hittade henne i biblioteket som hon hade nyckel till, på en stol med en blodtrycksmanschett och en spruta i armen. Bredvid låg ett avskedsbrev.

”Soldoktorn” gick in i vad han sedan insett var en depression och kunde tillbringa upp till sju timmar om dagen med att sitta på en stol och gråta. Han valde dock att tacka nej till hjälp.

– Egentligen borde jag ha fått akut psykisk hjälp och följt ett program för att klara mig igenom det jag upplevt. Varje dag efter jobbet satt jag på en stol och grät. Jag kunde upptäcka att det ibland gått 6–7 timmar då jag bara suttit på stolen och gråtit. Tårarna har i dag tagit slut, har han berättat för MåBra.

Det som höll Mikael från att ge upp var hans egna två barn, Marcus (31 år) och Mimmi (30 år).

På sina sociala medier dyker ibland barnen upp – och visst verkar det som att ”Soldoktorn” och barnen tillsammans tagit sig ur de svåra tiderna.

Doktor Mikael har även berättat att idén med att starta Läkarpodden tillsammans med parhästen Tilde de Paula Eby kom från sonen Marcus. För Lindenytt berättade han:

Doktor Mikael hyllas för fina kärleksbilden – efter flirten

– En dag frågade min son Marcus mig om jag inte skulle starta en pod. Jag visste inte vad det var. Jag tänkte pod? Det är fot på latin, och då förklarade han för mig vad det var. Jag kollade med Tilde, och 14 timmar efter att vi släppte vår första pod låg vi etta bland medicinpoddarna.

Dr Mikael om artros

Ett av de mest uppskattade inslagen med ”Soldoktorn” under hans tid i Nyhetsmorgon handlar om artros. Programmet hade fått in över 1 000 mail från läsare efteråt och Dr Mikael, som själv lidit av sjukdomen, delade med sig av hur han blivit fri från smärtorna och i dag kan åka skidor igen. Se videon nedan!

Varför kallas doktor Mikael Sandström för ”Soldoktorn”?

Smeknamnet ”Soldoktorn” fick Mikael Sandström efter ett nu legendariskt inslag i Nyhetsmorgon. Han hade nyligen kommit hem från en kryssning i Karibien där han lapat en hel del sol. I samma program var även en barista med som gäst och efter ett inslag om kaffe gjorde Peter Jihde övergången vi alla minns, när han sa:

– Apropå rostat… Mikael!

Reaktionerna lät inte vänta på sig och snabbt var ämnet trendande på sociala medier.

Källa: Lindenytt, Nöjesbladet, MåBra

Foto: TT

LÄS MER: 

Doktor Mikael: Då kan ryggsmärtan vara tecken på sjukdom

Doktor Mikael: Därför hatar jag plankan

Dr Mikael om hjärntrötthet: Man kan ha det i åratal

Redaktionens tips
Dela på: