Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Doktor Mikael om corona: "Har man inte slutat röka ska man göra det nu"

25 mar, 2020 
Diabetes och högt blodtryck gör att du tillhör en riskgrupp för corona – men det finns andra faktorer som kan påverka situationen. Om du röker, till exempel. Det menar läkaren Mikael Sandström.
Annons

Våra frågor kring det nya coronaviruset SARS-CoV-2 tycks vara oändligt många, en anledning till att några av de röster som hörs allra mest nu är epidemiologer, smittskyddsexperter och läkare.

En av dessa är doktor Mikael Sandström, som i ett återkommande inslag i TV4 Nyhetsmorgon svarar på tittarnas inskickade frågor kring coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Mildare influensa 2020

I tisdagens inslag berättar han bland annat hur den vanliga säsongsinfluensan inte alls slagit lika hårt som vanligt, med färre än väntat som insjuknat och blivit svårt sjuka – glada nyheter när vi samtidigt drabbats av ett nytt virus.

– Det verkar som att influensan och riskerna med den är på väg ner, säger han.

En av frågorna gäller diabetes.

– När vi pratar riskgrupper så är det hjärt-lungsjukdomar, högt blodtryck och diabetes. Och jag vill poängtera att har man en behandlad diabetes eller blodtryck, då är man i mindre risk. Ålder är en faktor som spelar in.

Annons

Hur påverkar coronaviruset rökare?

Mikael Sandström tar även upp en grupp som det ännu inte pratats mycket om, men som han tror kan komma att få mer uppmärksamhet framåt:

– Rökare! Har man inte slutat förr så ska man väl sluta nu? Motivationen kan ju inte bli högre!

Att vara rökare ingår inte i riskgrupperna men är en mycket negativ faktor, menar han. Det har man sett i Kina och andra hårt drabbade länder.

Här kan du se hela klippet med Dr Mikael i Nyhetsmorgon:

Foto: Tv4, TT

LÄS MER:

Experten: Risken att smittas av corona utomhus är liten

Corona: Gemensamma nämnaren bland italienska offren

Ny undersökning: Många äldre väljer att inte isolera sig – trots risken för corona

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Gör ett självskattningstest för covid-19, läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

coronaviruset SARS-CoV-2

Annons