Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

5 tragiska dödsolyckor som inträffat under filminspelningar

28 okt, 2021 
John Bernecker, Sarah Jones och Martha Mansfield. Ja, det är tre exempel på skådisar och filmarbetare som plötsligt mist livet under film- och tv-inspelningar.
Annons
TV: 5 dödsolyckor som inträffat på filminspelningarBrand logo
TV: 5 dödsolyckor som inträffat på filminspelningar

Nyligen skakades en hel värld av beskedet att skådespelaren Alec Baldwin av misstag sköt två personer med ett rekvisitavapen. Den tragiska händelsen inträffade under inspelningen av västernfilmen Rust och resulterade i att en person miste livet, filmfotografen Halyna Hutchins, 42.

Halyna Hutchins
Halyna Hutchins på Cannes Film Festival år 2017.

Dödsolyckan utreds, samtidigt som många menar att filmindustrin måste vidta fler säkerhetsåtgärder. Det är nämligen inte första gången som inspelningar haft dödlig utgång. Här är fyra andra exempel på tragiska incidenter som skakat branschen:

Annons

John Bernecker – The Walking Dead

Stuntmannen John Bernecker avled efter att ha ramlat från en balkong under inspelningen av The Walking Dead år 2017. Johns familj anmälde produktionsbolaget då de ansåg att de haft bristande säkerhetsåtgärder på inspelningsplatsen, men en jury bedömde senare att bolaget inte agerat oaktsamt.

Sarah Jones – Midnight Rider

Sarah Jones
Sarahs föräldrar, Elizabeth och Richard Jones, visar upp bilder på sin dotter.

I den biografiska filmen Midnight Rider från 2014 skulle en scen spelas in på ett tågspår. Personalen trodde att de lyckats pricka in en ledig lucka i tidtabellen, men det visade sig inte stämma. När ett tåg oväntat närmade sig inspelningsplatsen hann kameraassistenten Sarah Jones, 27, inte lämna spåret, och avled direkt.

Annons

Händelsen anmäldes och det visade sig snart att regissören Randall Miller inte ansökt om tillstånd för att spela in på platsen. Han erkände sig skyldig till dråp och fick fängelse i ett år.

Brandon Lee – The Crow

Brandon Lee
Brandon Lee var son till kung skådespelaren Bruce Lee och bror till Shannon Lee.

När skådespelaren Brandon Lee skulle spela in den sista scenen till filmen The Crow blev han skjuten till döds av ett rekvisitavapen. Året var 1993, och utredningen visade senare att fragment från en riktig kula hade blivit kvar i vapnet och att det orsakade dödsfallet.

Annons

Martha Mansfield – The warrens of Virginia

Martha Mansfield
Martha Mansfield under inspelningen av Queen of the Moulin Rouge.

När stumfilmsskådespelaren Martha Mansfield skulle ta en kort paus från inspelningen av The warrens of Virginia år 1923 inträffade en tragisk olycka. Martha hade nämligen på sig en klänning i mycket lättantändligt material, och när en förbipasserande rökare skulle kasta iväg sin tändsticka fattade skådespelarens klänning omedelbart eld. Skådespelaren fick svåra brännskador och fick vård på sjukhus, men avled redan dagen efter.

Foto: TT

Se också: 5 kändisar som dödsförklarats - trots att de fortfarande varit vid livBrand logo
Se också: 5 kändisar som dödsförklarats - trots att de fortfarande varit vid liv
Annons