Det innebär de nya lagarna kring fyrverkerier

När tolvslaget slår och vi skålar in 2020 kommer det förmodligen att vara tystare runt oss än det brukar. Från och med den 1 juni 2019 är det nämligen förbjudet för den som inte har rätt utbildning att skjuta iväg raketer med styrpinne. Det är den typen av fyrverkeripjäs som de flesta av oss tänker på när vi hör raket, en raket som sticks ner i jorden med hjälp av en pinne som avgör vilken riktning raketen får.

Det här är den andra lagen som slår mot de som gillar saker som smäller och som uppskattas av djurägare. Redan 2002 blev det olagligt att sälja smällare i Sverige.

Raketer kräver utbildning

Den nya lagen kom till för att man anser att riskerna med raketer med styrpinnar är för stora och för att raketer under senare år har använts som vapen mot till exempel blåljuspersonal.

Men om du nu vill skjuta av dina raketer på nyår, hur ska du då göra? Det kan bli svårt att hinna till det här nyåret eftersom du måste ha både tillstånd och få rätt utbildning. Tillståndet söker du hos kommunen, men du måste också gå en omfattande utbildning med både teori och praktik hos en MSB-godkänd utbildare, alltså någon som är godkänd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

De här utbildningarna är inte heller tänkta för privatpersoner, utan är främst till för yrkesmässiga användare av fyrverkerier.

Kan få fängelse för olagliga raketer

Vad händer då om man trots allt bränner av en raket? Jo, då bryter man mot paragraf 16 i lag 2010:1011 om brandfarliga och explosiva varor. Om man anses ha gjort det med uppsåt eller grovt uppsåt kan man dömas till tre års fängelse. Annars utdöms böter.

Och nej, du får inte skicka upp dina raketer som du köpte förra året, innan lagen trädde i kraft. Inköpsdatumet spelar ingen roll.

Dessa fyrverkerier är godkända

Om du ändå vill bränna av lite pyro för att fira in det nya året är det långt ifrån kört. Det finns saker som blinkar och gnistrar och som fortfarande är lagliga. Du kan förstås tända tomtebloss eller bengaliska eldar, men också köpa en så kallad fyrverkeritårta som står upprätt och inte behöver någon styrpinne.

Men glöm inte att ta hänsyn till din omgivning. Både människor och djur kan tycka att smällarna är obehagliga.

Polisens bästa tips för ett säkert fyrverkeri:

  1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  4. Rigga pjäsen enligt bruksanvisningen
  5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs
  7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen
  8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Ha en härlig nyårsafton!

Foto: TT

 

Läs mer: 

Har du druckit för mycket i jul och nyår? Här ger experten svaret

Från glittriga hårband till stora örhängen – 19 accessoarer till nyårsfesten