Det heter prins Carl Philips och prinsessan Sofias tredje son

Alexander och Gabriel har fått en brorsa!
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn
0:34

Efter reklamen: Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn

(0:34)

Slå på ljud

Klockan 11.19 i fredags föddes prinsessan Sofias och prins Carl Philip tredje barn på Danderyds sjukhus. Hovet lät meddela att sonen vid födseln var 49 centimeter lång och vägde 3220 gram.

Carl Philips första ord efter förlossningen

Prins Carl Philip var med under förlossningen

– Vi är så glada och tacksamma för att få välkomna vår tredje son till familjen. Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter. Nu ser vi fram emot att få lära känna vår nya familjemedlem, säger han i ett pressmeddelande från hovet.

Nyheten om att prinsessan Sofia väntade barn kom i början av december förra året.

– Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till prins Alexander och prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj, berättade prinsparet i ett pressmeddelande då.

Det heter Sofia och Carl Philips tredje son

Under söndagen har kung Carl XVII Gustaf under en konselj på kungliga slottet i Stockholm tillkännagivit namnet på sitt nya barnbarn.

Och vad heter han då? Jo, Julian Herbert Folke, med tilltalsnamnet Julian.

Den nya prinsen har plats sju i tronföljden, och blir hertig av Halland. Det här berättar hovet i ett pressmeddelande. Med anledningen av förändringarna i de svenska kungahuset kommer Julian inte vara en del av kungahuset, och därmed inte heller räknas som en kunglig höghet. Däremot är han med i kungafamiljen.

Under söndagen delade också kungahuset en bild på den nya prinsen:

Så, välkommen till världen, prins Julian!

Foto: TT

Utvald läsning