De lanserar podd om barnlängtan: "Vi vill uppmana folk att våga vara normbrytare"

Det finns oändligt många poddar som fokuserar på föräldraskap – men få som tar upp ämnen som barnlängtan och barnlöshet. Det har frilansjournalisten Annika Leone och samtalsterapeuten Cilla Holm bestämt sig för att ändra på och lanserar nu podden ”Jag Vill Ha Barn”, som startar den 23 november.

– Podden kommer att handla om all slags barnlängtan och framför allt vad man kan göra om man är singel och längtar efter barn eller om man inte har möjlighet att bli gravid på det ”traditionella” sättet, berättar Annika Leone.

Läs också: 9 udda saker som kan göra dig ofrivilligt barnlös

– Vi kände att vi saknade en podd som handlar om detta och eftersom vi har egna erfarenheter kring insemination och IVF tänkte vi att vi kan dela med oss av allt vi kan och själva varit med om. För det är en känslomässig resa med smärta, ångest, oro, glädje, hopp och förtvivlan.

I podden vill de upplysa om hur det går till rent praktiskt – det vill säga hur man väljer donator, hur en insemination går till, hur IVF fungerar. De kommer också att ta upp adoption, äggdonation, surrogatmödraskap. Allt som leder till det slutgiltiga målet: Att få ett barn.

Läs också: Livscoachens råd till ofrivilligt barnlösa par

Ämnet är något som de båda brinner för. Leone, som sedan tidigare har dottern Lilo, 4, åkte i våras till en klinik i i Danmark för insemination och blev gravid, men drabbades av missfall. Det gjorde henne rädd, och hon tvekar nu på om hon ska fortsätta sin resa mot ett andra barn. Leone ser däremot fram emot att följa kollegan Cilla Holms resa. Holm ska, efter tio försök att bli gravid genom insemination och IVF, snart genomgå en äggdonation i Ryssland.

– Jag känner mig nu helt delaktig i hennes väg mot barn. Jag är så pepp på att podda direkt från Ryssland under själva processen, säger Annika Leone.

Med podden hoppas de kunna bidra till en förändring när det kommer till våra normer i samhället.

Läs också: 9 saker barnfria kvinnor är trötta på att höra

– Begreppet kärnfamilj känns så förlegat för mig. Vi kan tro att vi lever i ett modernt samhälle, men de fördomar som man stöter på när man försöker att skaffa barn på egen hand är många. Och är man i en parrelation och av någon anledning inte kan få barn så ses det som ett nederlag att ta hjälp – så ska det inte behöva vara.

– Vi vill skapa gemenskap och tillhörighet kring barnlängtan, eftersom det är en så pass svår situation med många beslut. Vi vill också öka medvetenheten kring ofrivillig barnlöshet – och samtidigt uppmana folk att våga vara normbrytare.

Foto Lovisa Inserra

Artikeln publicerades först på ELLE.