Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Därför avstår Pia Johansson från alkohol efter uppväxten med sin beroende pappa

04 mar, 2022 
pia johansson
Skådespelaren Pia Johansson öppnar upp om sitt liv i nykterhet. I underhållningsprogrammet Alla mot alla på Kanal 5 berättar hon om beslutet.
Annons
7 tecken på att man är medberoendeBrand logo
7 tecken på att man är medberoende

Pia Johansson, 61, har haft en lång och gedigen karriär i skådespeleriets värld. Med roller i de klassiska SVT-serierna Skärgårdsdoktorn och Rederiet, samt humorprogrammet Parlamentet på TV4, har hon blivit ett av våra mest folkkära namn.

Under uppväxten präglades Pia av sin pappas alkoholmissbruk. När hon nu tävlar i Alla mot alla på Kanal 5, berättar hon om sitt beslut att på grund av det sluta dricka alkohol.

”Ledsen för det idag”

pia johansson och mark levengood
De goda vännerna Pia Johansson och Mark Levengood tävlar tillsammans i Alla mot alla på Kanal 5.

Det är när Pia Johansson och hennes lagkamrat Mark Levengood ska svara på frågan om vilket djur som finns på Bacardi-flaskans etikett (en fladdermus) som Pia säger att hon inte vet svaret.

Annons

– Jag dricker ju inte alkohol längre, säger hon.

– Gör du inte?, frågar programledaren Filip Hammar med förvåning i rösten.

– Nej, nej, svarar Pia.

– När tröttnade du på det? frågar Filip Hammar.

– Pappa var ju alkoholist, säger Pia, och fyller skämtsamt i:

– Men han drack inte Bacardi och det är jag ledsen för idag, på ett sätt.

Lärdomar från pappans missbruk

Pia har tidigare beskrivit hur hennes pappas drickande har satt spår i henne. I en intervju med UNT från 2011 säger hon att pappans alkoholberonde har lett till att hon blivit duktig på att känna av stämningar i ett rum.

– Pappa var en dubbelpersonlighet, han förvandlades när han drack – annars var han älskvärd. Ju äldre jag blev desto mer jag kunde använda min förmåga att läsa stämningar för att avstyra konflikter, menar hon i intervjun.

– Och som skådespelare är det a och o att vara känslig och kunna känna in sin publik. Jag tror att jag hade kunnat bli en mycket bra spion, diplomat eller försäljare – alla yrken där man bygger en relation och ska vara medveten om vilka signaler man skickar.

Familjen konfronterade pappan

pia johansson
Pia Johansson finner tröst och försoning i sin tro på gud.

När Pia var i 25-årsåldern konfronterade hon tillsammans med övriga familjen sin pappa. De hade förberett sig genom att gå i samtalsterapi och läsa på om medberoende. Familjen såg på pappans missbruk som en beroendesjukdom, vilket de förmedlade till honom och det blev ett startskott för att hitta en väg framåt.

– Det var ett fantastiskt helande. Att det fanns ett verktyg. Det förändrade mitt liv, har Pia sagt i en intervju med SVT Kultur från 2016.

I samma intervju pratar Pia om hur hon funnit en tröst i sin tro på gud. Pia är praktiserande katolik.

– Jag är tillfreds så till vida att jag tror att det finns en mening med allt, säger Pia.

Alla mot alla sänds måndag-torsdag på Kanal 5 och finns att streama på Discovery+.

Källa: SVT Kultur, UNT

Foto: TT

Annons