Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Därför älskar vi (även mammor) succéserien Skam!

13 dec, 2016 
Skam
Skam har något för alla – även för mammor. Här är anledningen till att vi älskar den!
Annons

Har din tonåring plötsligt börjat prata norska? Börjat ”gå på do” istället för att gå på toa och kalla sitt syskon ”drittsekk”

Och sträcktittar ungen ännu mer än vanligt på någon tv-serie på datorn?

Grattis, er familj har drabbats av Skam!

För er som missat är det en norsk ungdomsserie som visas på SvtPlay och den är inte bara superhajpad, utan också helt briljant. Eller ”glimrande”, som vi som sett serien säger.

Läs också: Norge mot kroppsfixering – förbjuder halvnaket på reklampelare

 

Här är några anledningar till att vi älskar Skam – och till att du också borde se den:

  • Minns du filmen G och brevfilmerna i Bullen? Det här handlar också om livet, relationer och kärlek när man är ung – fast med skådespelare och manus som är i toppklass – och som man tror på.
  • Du får en smygtitt in i ungdomars värld. Deras problem tas på allvar, utan att tonårstiden svartmålas. Det är tänkvärt – och roligt!
  • Alla ungdomar är verkligen ungdomar, inte vuxna som måste sminka över sin grova skäggväxt. Nej, Åshöjdens BK – allt är inte förlåtet.
  • Man bara måste älska rollfigurerna: smarta och sårbara Noora, kaxiga Sana i sin hijab, sårbara Isak som letar efter sin identitet, naiva Vilde som är smartare än någon förstår – och alla andra.
  • Du blir glad i hjärtat av all kärlek. Inte bara romantisk kärlek, utan mellan vänner. Det här är kompisarna som du hade velat ha på din sida i tonåren.
  • Musiken! Allt från mogenmusik från 80-talet till Justin Bieber och M.I.A – som ofta för handlingen framåt, så man slipper övertydliga förklaringar och dialoger. På Spotify finns musiklistor med alla tre säsongernas låtar.
  • De pratar norska, världens mest positiva språk, som du med all säkerhet blir bättre på efter att ha sett serien. Det går nämligen inte att sluta titta – och sista säsongen finns fortfarande bara på NRKPlay.

I går släpptes säsong två på SvtPlay – titta inte på den om du har mycket att göra. För du kommer att vilja se allt på en gång!

Jag skäms inte för att vara sjukskriven, men skammen finns där”

ThinkstockPhotos-606671220-640x400

Läs också: ”Jag skäms inte för att vara sjukskriven, men skammen finns där”

Annons