Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Då ska du ringa 112 i Midsommar: “Folk ringer när de missar bussen”

24 jun, 2021 
Vänster: En midsommarkrans. Höger: En ambulans.
Midsommarhelgen är den mest intensiva helgen för SOS Alarm. En tredjedel av alla samtal som kommer in till 112 handlar dock inte om akuta hjälpsituationer. MåBra har samlat riktlinjerna för när du ska ringa var.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
DIY: Så gör du en vacker midsommarkransBrand logo
DIY: Så gör du en vacker midsommarkrans

Trots tydliga riktlinjer om att 112 är ett akutnummer inkommer många samtal till 112 som handlar om allt annat än akuta hjälpsituationer.
– Jag vet inte riktigt om det handlar om okunskap om de andra telefonnumren som finns att ringa, säger Sara Wesström, SOS-operatör i TV4:s Nyhetsmorgon.

Samtal om vaccinationstider och passuppdatering

Telefonnumren 113 13, 117 och 114 14 finns att ringa till i situationer som inte är akuta, till exempel vaccinationstider – något som 112 bland annat får samtal om. Ett annat vanligt samtal är från människor som vill uppdatera passet nu i semestertider.
– Det är inte heller för oss utan för 114 14, säger Sara Wesström.

Sara Wesström berättar också att SOS-operatörerna kan få ta emot samtal från människor som är utelåsta och vill att någon ska komma och öppna eller från människor som vill ha skjuts hem.
– Jag har till och med fått samtal från folk som missat bussen och undrar om någon polis eller ambulans har vägarna förbi och kan plocka upp hen och släppa av någon annanstans. Det är inte heller för 112, säger hon.

Konsekvenserna av att ringa nödnumret i onödan kan bli stora då personer som verkligen behöver hjälpen kan få vänta några extra sekunder.
– När det kommer till hjärtstopp och, som nu i sommartider, drunkningar då är varenda sekund livsviktigt och de samtalen måste få komma fram direkt, säger Sara Wesström.

Ring rätt nummer:

  • 112: Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Samt vid pågående brott. Via 112 kan du även komma i kontakt med jourhavande präst.
  • 113 13: Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser.
  • 1177: Ring 1177 om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver rådgöra med en sjuksköterska eller om du vill få hjälp med att hitta rätt i vården. (Vid akuta, livshotande tillstånd ska du alltid ringa 112).
  • 114 14: Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser.
Annons