Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Covid-19 eller förkylning? Här är smarta bilden som guidar dig

12 mar, 2020 
En smart Instagram-post från forskaren Emma Frans visar skillnaderna på en förkylning, influensa – och det nya covid-19. Se den här!
Annons

Många uppmanas nu att hålla sig hemma så långt det går, och att sätta sig i självkarantän vid minsta lilla förkylningssymptom. Coronavirusets framfart i världen har troligen eller kommer att ha påverkat oss alla på något vis innan det är över – men vi får inte glömma att covid-19 inte är farligt för de flesta av oss. Det vi måste prioritera och ta ett gemensamt ansvar för är att skydda de svagaste i samhället – äldre och sjuka.

För de flesta av oss påverkas av covid-19 ungefär som vi påverkas av en influensa: Feber, hosta och ömma leder är några av de vanligaste symptomen. Men det finns vissa skillnader mellan covid-19, influensa och en vanlig förkylning (som kan vara jobbig nog bara den!).

Emma Frans smarta bild

I veckan lade forskaren och författaren Emma Frans upp en bild från på sin Instagram-sida som på ett pedagogiskt och tydligt sätt visar skillnaderna i en typ av diagram. Storleken på de olika punkterna visade hur vanligt symptomet är vid respektive smitta.

Skärmavbild från Emma Frans Instagram-post.
Skärmavbild från Emma Frans Instagram-post.

Till exempel kan man se att nysningar är ovanligt vid covid-19, till skillnad från den som har en vanlig förkylning, men att andningsbesvär är desto vanligare, vilket gör att många av de som drabbas hårt av sjukdomen kommer behöva respiratorvård.

Annons

Till bilden skriver forskaren ”Viktig kunskap för att inte överbelasta 1177. Så vet du om du drabbats av COVID-19, förkylning eller influensa.”

I en kommentar till bilden skriver hon vidare: ”Förtydligande: Alla som är sjuka ska stanna hemma. Det här handlar om att inte överbelasta 1177.”

Vi har gjort en svensk version av bilden:

Illustration: Mia Matsson
Illustration: Mia Matsson

Vårdguiden 1177 får just nu ta emot stora mängder frågor om coronaviruset och sjukdomen covid-19. De själva skriver att om du har förkylningssymtom ska du enligt Folkhälsomyndighetens senaste riktlinjer stanna hemma och undvika träffa andra. Ring telefonnummer 113 13 om du har allmänna frågor om covid-19.

Källa: Instagram   Foto: Instagram/@emma_frans, TT

Läs mer:

Agnes Wold: Nej, du kan INTE boosta immunförsvaret mot coronavirus

Smittbärarpenning och corona – det gäller om du hamnar i karantän

Corona: Misstänker du att du är smittad? Det här ska du göra!

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons