Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Coronaviruset: Oro kan förbättra immunförsvaret

19 mar, 2020 
AvMåBra
Känner du en oro för den pågående coronavirus-pandemin? Det kan faktiskt vara bra för din hälsa – och skydda dig från att bli sjuk!
Annons

Enligt Mats Lekander, professor i hälsopsykologi vid Karolinska Institutet kan oro bidra till att skydda oss från att smittas av covid-19, sjukdomen som uppstår från det nya coronaviruset.

– Den främsta effekten av oro eller stress på immunsystemet och som man vet mest om, det är en stimulerande effekt, säger han i Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1 och fortsätter:

– Och det här kanske man tycker är lite förvånande men det här tycks fungera som en varningssignal – alltså att man upptäcker en fara, man tänker på en fara, och då är det en signal till de vita blodkropparna att vara mer beredda.

Så påverkar oro immunförsvaret

Forskning pekar på att när vi känner oro och stress under en kort tid så gör sig kroppens försvarsceller, de vita blodkropparna, redo att försvara oss. Då ökar produktionen av dessa blodkroppar i vårt immunförsvar.

Enligt Mats Lekander fungerar oro och stress på detta sätt under korta tidsperioder. En väldigt lång tid med stress och oro kan däremot leda till sömnproblem som kan göra immunförsvaret mindre effektivt.

Annons

Att det ska göra immunförsvaret väsentligt sämre är det dock ingen risk för.

Mats Lekander var med i Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1 den 19 mars 2020 och du kan lyssna på hela inslaget i sin helhet nedan.

Källa: Sveriges Radio   Foto: TT

LÄS MER:

Smittskyddsexperten: Lite vetenskap bakom åtgärderna mot corona

Klara-Maria har corona: Blev chockad och skärrad

Onsdag 18 mars: Dagens viktigaste corona-händelser

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Senaste nytt om Coronaviruset:

Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Annons