Coronaviruset: 4 positiva framsteg i världen just nu

Försiktigt positiva nyheter kopplade till coronaviruset

Kampen mot coronaviruset är en global angelägenhet. I takt med att viruset sprider sig samlas också kunskap, god vilja och medmänsklighet för att stävja utbrottet och skydda de mest utsatta. De flesta av oss följer rapporteringen, där det också skymtar en del ljusglimtar och framsteg. Här är fyra försiktigt positiva nyheter just nu:

1. Vi kan agera snabbt

Aldrig tidigare har vi haft så mycket data kring ett nytt virus på så kort tid. Det ger oss goda förutsättningar att agera snabbt. Det säger bland andra Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, till SVT Vetenskap.

2. Vändning i Wuhan

Sedan 11 mars har invånarna i Wuhan, där viruspandemin hade sitt epicentrum,  börjat gå återvända till jobbet. Det rapporterade bland andra nyhetsbyrån AP.

3. Framsteg i vaccin-frågan

Ett möjligt vaccin har testats på människor för första gången. Testet genomfördes 16 mars i USA. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen kan ett vaccin mot coronaviruset vara klart till hösten redan. Det meddelades under en presskonferens 17 mars.

4. Stark tro i Italien

Lombardiets guvernör säger att det finns indikationer på att man snart kan se en vändning på situationen. Man har till exempel inte lika många nya sjukdomsfall som de senaste dagarna, rapporterar SVT Vetenskap.

 

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips