Coronavirus: Risk för kaffekris

Kaffebönorna i Colombia står oplockade på grund av coronavirusets framfart. Detta kan leda till en katastrof för landets ekonomi då kaffebönor är en av landets viktigaste exportvaror. I längden kan detta även påverka kaffepris- och tillgång även i Sverige.

Utmaningen är tudelad. Dels är odlarna oroliga för att de ska insjunkna i covid-19, dels införde Colombia en allmän karantän för alla landets invånare i slutet av mars, vilket hindrar kaffeplockarna från att göra sina jobb.

Astrid Medina, som driver en plantage i Colombia och som pratat med Sveriges Radio, oroar sig för att hennes odling ska gå förlorad. Plantagen kräver 25 arbetare som plockar kaffebönor, men i dagsläget kan ingen plocka på grund av karantänen.

– Jag är väldigt orolig. På grund av utegångsförbudet kommer vi inte kunna få hit arbetskraft för att plocka våra kaffebönor. Det här är årets viktigaste skörd. Om vi inte plockar bönorna i tid så kan buskarna förstöras av insekter, säger hon till radiokanalen.

Landets intresseorganisation för kaffeodlare försöker få fram en lösning där arbetare som inte uppvisar symtom ska kunna transporteras med bussar mellan plantagerna, men utsikterna är mörka eftersom så många städer är helt nedstängda.

Källa: Ekuriren, Sveriges Radio  Foto: TT

Läs mer:

Kan man vara smittad av coronaviruset även utan feber?

13 oväntade symtom vid coronainfektion

Anders Hansen om corona: Ryktesspridning kan skapa stark ångest

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

 Senaste nytt om coronaviruset

Utvald läsning