Mitt i coronapandemin: Länder i Europa lättar på restriktioner

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, befinner sig Europa mitt i den tuffaste delen av coronaviruset. Tillsammans närmar vi oss en miljon konstaterat smittade covid-19 fall och hittills har nära 90 000 personer avlidit av coronaviruset i Europa. Allra flest har avlidit i Italien, Spanien och Frankrike än så länge.

I flera länder verkar kurvan ha vänt och man börjar så smått att lätta på sina restriktioner. Men risken finns att coronvirusets spridning tar fart igen. Både WHO och Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, uttrycker oro för att länder ska öppna upp för tidigt och för snabbt.

– De närmaste veckorna kommer att vara kritiska för Europa, sa WHO:s Europa-regionschef Hans Kluge på en öppen frågestund.

Läget för coronaviruset i 12 europeiska länder just nu

Här har vi samlat information om vad som händer i våra grannländer och några till länder i Europa. Österrike öppnar till exempel upp medan Storbritannien meddelar att de vill att så många som möjligt fortsätter att hålla sig hemma några veckor till.

Belgien: Ett av de hårdast drabbade länderna i Europa

I mitten av mars stängdes skolor, restauranger med mera. Idag är matbutikern och apotek håller öppet, högst två personer får umgås utomhus, eller de som tillhör i samma hushåll. Statistik just nu visar att landet kan vara ett av de hårdast drabbade i Europa, men om det är så återstår att se.

Danmark: Öppnar upp skolor igen

I Danmark har man precis öppnat skolor igen, efter att de varit stängda sedan mitten av mars. Här gäller restriktionen att högst 10 personer får umgås samtidigt.

I Danmark dröjer det ett tag till innan man rör sig helt fritt igen.

Frankrike: Utegångsförbud gäller

I Frankrike har man haft strikta restriktioner sedan mitten av mars och det kommer att vara utegångsförbud fram till 11 maj, än så länge. Men som det ser ut nu kommer skolor att öppnas upp igen innan dess.

Finland: Högst 10 personer får umgås

I Finland spärrade man av och isolerade området Nyland i slutet av mars, det var där man såg mest smitta. Men nu har man hävt det, då andra delar har drabbats av smitta och man inte ser det som nödvändigt. Här är skolor stängda och det finns förbud för fler än tio personer att umgås. Personer över 70 år uppmanas att isolera sig och det är förbjudet att hälsa på hos äldreboenden.

Grekland: Livsmedelsbutiker och apotek hålls öppna

I Grekland stängde man sina skolor ungefär samtidigt som Italien satt landet i karantän. I dag är livsmedelsbutiker och apotek öppna och man får vara högst tio personer i grupp.

Island: Masstestar och håller siffror nere

Island hade en egen strategi att hantera covid-19, som gick ut på att masstesta befolkningen. Genom att identifiera smittade utan symtom, som snabbt fått isolera sig, har man hållit siffrorna nere. Ungefär tio procent har hittills testats och man har registrerat under 2 000 smittade och under tio personer avlidna.

Italien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset.

Italien: Börjar försiktigt öppna upp igen

Italien stängde ner redan 9 mars och satt hela landet i karantän. Trots det har landet drabbats hårt och är ett av de länder som har högst dödstal i Europa. Länge har bara livsmedelsbutiker och apotek hållits öppna men nu börjar samhället så smått öppnas upp igen.

Norge: Öppnar förskolor och tillåter stugbesök

Norge var snabba med att stänga sina skolor, med undantag för barn som har föräldrar som jobbar inom samhällskritiska yrken. Här har man varit strikta från början och bland annat infört förbud mot att resa även inom landet. Planen är att öppna förskolor igen nu i april och häva förbudet att åka till sina stugor.

Schweiz: Lättar på restriktioner i slutet av april

I slutet av april börjar man gradvis lätta på restriktionerna i Schweiz genom att tillåta bland annat frisörer att öppna. En bit in i maj räknar man med att öppna skolor och butiker men fortsätta med social distansering.

Spanien: Vissa arbetsgrupper får börja jobba igen

I slutet av mars stängde Spanien i stort sett ner. Här gäller karantän och bara livsmedelsbutiker och apotek har öppet. Nu har man börjat tillåta vissa grupper att börja arbeta igen.

I Storbritannien uppmanar man folk att isolera sig i minst tre veckor till.

Storbritannien: Håller två meters avstånd

Storbritannien har drabbats hårt och här är de flesta isolerade sedan 23 mars. Och kommer att vara det i några veckor till, sett till siffrorna – som ännu inte börjat sjunka tillräckligt för att släppa på restriktionerna. Alla som har möjlighet ombeds stanna hemma och hålla två meters avstånd om man ändå måste gå ut.

Österrike: Börjar öppna upp butiker igen

Österrike börjar sakta öppna upp igen och lättar på restriktioner efter att ha varit stängt sedan mitten av mars. I nuläget får små butiker öppna, i början av maj är tanken att även större köpcentrum öppnar upp – om allt går enligt plan. Österrike är än så länge ett av de länder som inte drabbats så hårt av coronaviruset.

LÄS MER:

Restriktioner lättas på – men när kan vi leva som vanligt igen?

Corona: Det har länderna som hanterat krisen bäst gemensamt

Coronaviruset: Så många är drabbade i Sverige och världen just nu

Senaste nytt om corona och covid-19

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur sprider sig coronaviruset just nu, vad har hänt hittills och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Utvald läsning