Corona: Immunitetstester drar igång redan nästa vecka

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det har i flera veckor pratats om huvuvida man blir immun mot coronaviruset om man har haft det, och allt pekar mot att man blir immun om man en gång varit sjuk i covid-19. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallengren kommenterade detta på en presskonferens. Han sa då att man räknar med att den som haft covid-19 blir immun resten av den här säsongen.

Statsepidemiologen Anders Tegnell nämnde i veckan att han tror att vi närmar oss flockimmunitet – något som är väldigt positivt när det kommer till att bekämpa pandemin.

– Mycket hänger på att vi fortsätter att agera som vi gjort. Anledningen att vi hamnat här är allas våra gemensamma ansträngningar att hålla distans till varandra, sa han under en av veckans presskonferenser.

Testar immunitet mot coronaviruset

Men hittills har de tester som funnits bara kunnat bekräfta om man bär på viruset eller inte – alltså inte om man bär på antikroppar mot det. Men redan nästa vecka blir det ändring på det.

Det är Region Norrbotten som tillsammans med sjukhus i Göteborg börjat testa personer som bekräftats ha haft covid-19 , för att se om de bär på antikroppar och därmed är immuna.

– Det är verkligen positivt. Många har gått och längtat efter att kunna göra den här typen av analyser och på så vis kunna se om han eller hon genomgått infektionen, och därav kan räknas som immun, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, till Aftonbladet.

Underlättar i frågan om skyddsmaterial

Han menar att det är en vinst både för att inte bli smittad själv, men framför allt för att inte riskera att smitta andra. Inte minst kan det göra skillnad på äldreboenden och vårdhem där det är av stor vikt att hålla koll på smittspridningen och att skydda riskgrupperna. Det är främst sjukvårdspersonal och äldrevårspersonal som kommer att testas först.

– Det kommer underlätta väldigt mycket att veta om personalen inom vården fått immunitet. Det kommer också hjälpa när det gäller bristen på skyddsmaterial, att man kanske inte behöver ha samma rymddräktsutformning om man vet att man har en immunitet, säger Anders Nystedt.

Just nu pågår de sista justeringarna av testerna på Sunderby sjukhus, och det ser ut som att man kommer kunna göra 270 prover per dag från och med vecka 17.

– Det verkar fungera hyfsat. Känsligheten kunde vara lite bättre, men vi kommer inte kunna få några falska positiva, det vet vi, säger Anders Nystedt.

Han tror att testerna snart kommer att kunna erbjudas även i andra regioner.

Källa: Aftonbladet  Foto: TT

Läs mer:

Covid-19: Så här kan sjukdomsförloppet se ut – från smittad till frisk

Coronapandemins slut: 4 möjliga scenarier

Därför kan man testa positivt för corona TVÅ gånger

Senaste nytt om corona och covid-19

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur sprider sig coronaviruset just nu, vad har hänt hittills och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: