Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Corona: Familjekarantän kan bli verklighet i Stockholm

23 sep, 2020 
Familjekarantän kan införas i Stockholm efter att antalet smittade börjat öka i regionen igen. Det meddelar Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.
Annons

Videon kunde inte hittas

Trenden med minskad smittspridning av coronaviruset i Stockholm har vänt – nu ökar talen igen. Därför kan det bli aktuellt med lokala restriktioner, meddelande statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, deltog i SVT:s Aktuellt under tisdagen, och förklarar att man i nuläget diskuterar vilken typ av restriktioner det skulle kunna röra sig om.

– Det som bland annat diskuteras är hemisolering av hushållskontakter, säger Björn Eriksson då.

När detta skulle införas är ännu inte klart – men det kan gå fort, beroende på hur smittspridningen fortsätter. Det innebär att den som bor i samma hushåll som en positivt testad covid-19-smittad person måste isolera sig i hemmet. Hur länge det skulle gälla för den här typen av familjeisolering är ännu oklart, men enligt Folkhälsomyndighetens allmänna restriktioner är det sju dagars isolering som gäller för den som är bevisat smittad av coronaviruset.

Annons

Ökat antal smittade i Stockholm

Förrförra veckan visade covid-testerna att 1,3 procent av de testade positivt för smittan. Förra veckan var samma siffra 2,2 procent.

– Den nedåtgående trenden är bruten. Den senaste veckan hade vi fortfarande låga nivåer, men en rejäl ökning, sa Björn Eriksson i Aktuellt.

Han förklarar vidare att det gäller över alla åldrar och hela regionen, alltså handlar det inte om klustersmitta som man tidigare pratat mycket om. Han förtydligar att vi fortsatt måste vara försiktiga och på alerten.

– Jag själv är oroad för en andra våg – nu gäller det att vi tar i ännu mer, så vi slipper restriktioner, säger han.

Under tisdagen var sjukdomssiffrorna ännu på låga nivåer, med endast 27 coronapatienter och två personer som intensivvårdas.

Källa: SVT, Aftonbladet Foto: SVT, TT

Läs mer:

Corona: Är gravida i riskgrupp för covid-19?

Forskare: Detta är första symtomet vid covid-19

Studie: Så stor är risken att dö i covid-19 i olika grupper

Annons