Christine Meltzer utmanar sin dödsångest i nytt program

Rädslan för att dö har alltid funnits i Christine Meltzers liv. När hon för fyra år sedan drabbades av bröstcancer blev rädslan ännu starkare.

För att komma över sin rädsla har hon också fått ett ökat intresse för döden. I den nya programserien, ”Meltzer och döden”, träffar Christine Meltzer människor i Sverige och världen som av olika skäl lever med stark koppling till döden.

– Jag tänker på döden precis varenda timma, varenda minut dygnet runt. Jag kan inte förstå hur man inte kan göra det. Hur kan man slå bort rädslan att vi ska dö. Men nu har jag bestämt mig, nu ska jag göra upp med den här rädslan, säger Christine Meltzer i programmet.

I premiärprogrammet besöker hon obduktionsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad och möter obduktionsteknikern Martin Åhlberg. Hon möter även Oxfordforskaren Anders Sandberg som valt att låta frysa ner sin kropp efter sin död – allt för att få en chans att fortsätta livet i framtiden.

Men allra först träffar hon äventyraren Annelie Pompe. Hon har utmanat döden på allvar genom att bestiga världens högsta berg, men kanske framförallt genom sitt världsrekordförsök i fridykning. Efter att ha varit nere och vänt på 120 meters djup tappade hon medvetandet under uppstigningen.

– Utifrån ser det ut som jag har dött. Läpparna är alldeles blå, jag tittar uppåt och andas inte, så det ser ut som jag har dött, säger Annelie Pompe i ”Meltzer och döden”.

”Jag har gjort mycket av det jag vill gör”

Annelie Pompe kan förstå att människor tror att hon inte värdesätter livet, eftersom hon gång på gång utsatt sig för så pass stora risker. Hon ser det i stället som att hon värnar om livet genom att alltid överväga och minimera riskerna.

Hon medger också att hon några gånger varit säker på att hon kanske inte klarar det. Men att hon då också blivit mer fokuserad.

– Jag har uppfyllt så många av mina barndomsdrömmar, så om jag skulle dö i morgon, tja, det skulle inte vara hela världen. Jag har gjort mycket av det jag vill göra. Jag har annat kvar, men, det gör inte så mycket. Det tar bort en stor del av pressen och prestationen i att vara levande. Vi är födda med två rädslor, sägs det. Rädslan för höga ljud och rädslan för att falla. De andra rädslorna är sådant vi lär oss. Det är farligt att ta risker och det är farligt att misslyckas. Så man kan bestämma sig för att inte vara rädd för att dö, tror jag.

I programmet diskuterar Christine Meltzer även döden med några av sina närmaste vänner – Peter Magnusson, Tobias ”Tobbe trollkarl” Blom, Ann-Sofie Carringer och Emma Zackrisson.

Meltzer och döden sänds måndagar klockan 21 på Kanal5 med start den 23 oktober 2017!

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Utvald läsning