Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Carola om sitt självskadebeteende – skar sig med rakblad i handlederna

08 jan, 2022 
carola häggkvist
När Carola Häggkvist, 55, nu medverkar i SVT:s Stjärnorna på slottet berättar hon för första gången om självskadebeteendet som kunde ha kostat henne livet.
Annons
TV: Carola Häggkvist om sin medverkan i Stjärnorna på slottetBrand logo
TV: Carola Häggkvist om sin medverkan i Stjärnorna på slottet

Det var i mitten på 80-talet som en då 18-årig Carola Häggkvist skulle lanseras som internationell stjärna. Hon kände att pressen på att lyckas var enorm. På ett hotellrum i Miami övervägde Carola att ta sitt liv, berättar hon i lördagens avsnitt av Stjärnorna på slottet.

– Jag stod med rakblad, säger Carola under middagen samtidigt som hon med tårar i ögonen pekar på sina handleder.

Managern hotade med fängelse

– De visste inte hur man skulle göra. Manegers, föräldrar, skivbolag… de trodde att det hade slagit slint på mig, fortsätter Carola sin berättelse. Så fort jag signade internationellt var det som att jag såg ett galler falla ned. Jag kände med en gång att det här var inte rätt. Min kropp reagerade, jag förlorade allt järn i kroppen, jag började bli deppig.

carola med sina föräldrar 1983
Carola Häggkvist med mamma Anita och pappa Jan efter vinsten i Eurovision Song Contest i München 1983.

– ”Kan jag ta mig ur det här?”, frågade jag min manager. Han sa ”om du inte fullföljer det här kommer det bli så dyrt att din pappa behöver sitta i fängelse”.

Annons

Carolas berättelse får de andra Stjärnorna på slottet-deltagarna att häpna. Carola försäkrar att hon ville bli en internationell stjärna, men att tajmingen var fel.

– I rätt tid hade jag behövt göra min internationella karriär, inte när de bestämde.

Tog en välbehövlig paus

carola 1986
Carola Häggkvist fotografers i samband med släppet av skivan Runaway 1986.

I SVT-programmet berättar Carola vidare om hur hon fullföljde det internationella kontraket som hon hade skrivit på. 1986 resulterade det i engelska albumet Runaway.

I en intervju med TT utvecklar Carola känslorna och ärren som sitter djupt ännu.

– Minnena sitter som bara den. Det här var en period när allting peakade. Jag älskar att vara utomlands och jag älskar pop och rock, men när kroppen säger till kan man inte bara köra. Då mådde jag så pass dåligt att pappa och jag var tvungna att säga att nu tar vi en paus. Jag har haft den pausen nu, och jag börjar komma i gång och känna mig redo, säger Carola till TT.

Annons

Carola blev kär i Richard Herrey

Vändningen i måendet kom först när Carola blev förälskad i Richard Herrey. Han var mormon och hade redan en tjej, berättar Carola i Stjärnorna på slottet.

– Så vi var ganska många där när vi skulle gå på dejt. Hon den andra var Miss Utah dessutom, så jag kände att jag hade ingen chans.

Det blev ingen långvarig relation med Richard Herrey. Istället fick Carola möjlighet att åka på en kyrkoturné, vilket räddade henne från pop- och rockvärlden.

– Det har varit fint att vara transparent och äkta, vara den jag är, konstaterar Carola om sin medverkan i SVT-programmet.

Om du eller någon annan mår dåligt eller har självmordstankar

Om du eller någon i din närhet mår dåligt eller går i tankar kring självmord kan du till exempel kontakta någon av dessa hjälplinjer för råd och stöd:

  • Anhöriglinjen: 0200 23 95 00
  • Mind (självmordslinje): 901 01
  • Bris (för vuxna som oroar sig för ett barn): 0771 50 50 50
  • Ätstörningslinjen: 020 20 80 18
  • Spes (om du förlorat någon i självmord): 020 18 18 00
  • Jourhavande medmänniska: 08 702 16 80
  • Jourhavande präst: nås via 112

Stjärnorna på Slottet sänds lördagar kl 20.00 på SVT1. Se hela avsnittet med Carola Häggkvists berättelse på SVT Play.

Källa: TT, SVT

Foto: TT, Ulrika Midunger /SVT

Se också: 5 snabba med Carola om artisterietBrand logo
Se också: 5 snabba med Carola om artisteriet
Annons