Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Carina Bergfeldts oro för barnen i Afghanistan – hyllas för initiativet

17 aug, 2021 
Sedan talibanerna ökat sin makt i Afghanistan har säkerheten för stora delar av landets invånare äventyrats.
En del av befolkningen som är extra utsatt är barnen, något som journalisten Carina Bergfeldt reagerar starkt på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyreBrand logo
TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

I helgen tog talibanerna kontroll över Afghanistans huvudstad Kabul. Sedan dess har bilder från landet kablats ut, som bland annat visar hur människor klamrar sig fast vid amerikanska fraktflygplan för att kunna fly, bara för att sedan falla mot sin död när planet väl lyft.

Afghanistans barn är också väldigt utsatta just nu, och i ett känslosamt inlägg på Instagram berättar Carina Bergfeldt att hon inte bara kan se på.

”Vetskapen om att snaran kommer dras åt för de allra mest oskyldiga”

Hon skriver att nyheten om att talibanerna tagit kontroll över Kabul har påverkat henne mer än vanligt, och att hon kämpar emotionellt. Förmodligen för att det handlar om barn.

”Vetskapen om att snaran kommer dras åt för de allra mest oskyldiga. De som ses som det största hotet”, skriver hon i sitt inlägg och försätter:

Annons

”För första gången på många decennier växer nu en hel generation av miljontals barn upp i Afghanistan som kan både läsa och skriva. Det är början på en långsam revolution, som förändrar samhället och bygger framtiden”.

Carina Bergfeldt menar att barnen som går i skola representerar hopp om förändring och framtiden.

”Just därför utgör samma barn ett hot mot bakåtsträvare. Mot extremister. Mot talibaner.Och just därför är det så viktigt att agera, att göra det man kan, för att barnens utbildning får fortsätta”.

Initiativet som hyllas

I inlägget berättar Carina Bergfeldt också att hon satt in flera tusen kronor till Röda korset och 57 kronor till Afghanistankommittén. Hon ber sina följare att göra samma sak.

”Om 99 personer som läser detta gör samma sak får de lika mycket pengar som den andra hjälporganisationen fick igår, så att de kan fortsätta hjälpa barn att få en chans. 5700 kr skulle räcka till utbildningsmaterial för 30 klasser i ett år”.

Och det verkar följarna gärna göra. I kommentarsfältet har flera personer använt hashtagen #EnAvHundra för att visa att de stöttar initiativet. Samtidigt som många hyllar henne för den visade empatin.

Foto: TT

TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalistenBrand logo
TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten
Annons