Carina Bergfeldt ger svar på tal efter kritikstormen

carina bergfeldt
TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten
1:12

Efter reklamen: TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

(1:12)

Slå på ljud

SVT-profilen Carina Bergfeldt, 41, har ett par händelserika veckor bakom sig. Efter att ha samlat in en miljon kronor till Svenska Afghanistankommittén möttes hon dels av intern kritik i public service-huset, men även av folkets stora stöd. Därefter tog hon revansch med råge genom att kamma hem Sveriges mest ärofyllda tv-pris i Kristallengalans kategori Årets kvinnliga programledare.

Nu berättar hon om efterspelet.

Carina Bergfeldt talar ut i SR:s Medierna

– Vi ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som betett sig olämpligt och som själv vet om det. Det får konsekvenser, sa Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, efter att Carina Bergfeldt brutit mot kanalens etikregler om opartiskhet i laddade frågor.

I SR-programmet Medierna berättar Carina nu om sin insamling och vilka följder den fick.

– Och så bara gick det käpprätt åt skogen, säger hon.

Bad om ursäkt till SVT

Carina Bergfeldt säger att hon har förståelse för att det inte är hennes roll som SVT-anställd journalist att ta offentlig ställning i frågor och samla in pengar till organisationer. Hon berättar att hennes arbetsgivare sagt att hennes agerande inte varit ”särskilt smart”, varpå hon bett om ursäkt för det.

– Och sen är vi okej med varandra. Och för mig är ju det här någonting jättebra att det kan funka så. Det känns lite som att vi löste det på ett bra sätt, på ett konstruktivt sätt, säger hon.

Carina Bergfeldt förklarar att kritiken varit tuff då hon genom hela livet försökt att undvika ”bråk och destruktivitet”.

– Men sedan är det en liten grupp människor som vill ha det där, det som jag har försökt fly ifrån hela livet, säger Carina Bergfeldt.

Försvarar privata kvällen med Annie Lööf

Strax innan insamlingen postade Carina Bergfeldt bilder i sociala medier från en privat kändistät bjudning hos vännen Katarina Wennstam. På plats fanns Centerpartiets partiledare Annie Lööf och S-profilen Mona Salin, med flera. Snart blev Carina ifrågasatt igen för att hon umgicks med personer som hon också kan komma att bevaka i sitt yrke. På den kritiken svarar hon nu:

– Jag tror inte att man blir en bra journalist av att isolera sig helt ifrån andra människor. Om jag kommer till en tillställning och det är en person där, då tror jag att jag kan småprata med den personen i 10 minuter och sen kan jag gå ut och göra mitt jobb för att jag är en människa som kan mitt jobb.

Ryter ifrån på Instagram

På Instagram har Carina postat ett inlägg där hon tipsar om intervjun i Medierna och försvarar sitt agerande med insamlingen och privata tillställningen. Carina skriver att hon både är stolt över att ha samlat in pengar, och ångrar att hon brutit mot SVT:s regelverk.

”Självfallet kan jag känna båda de känslorna”, konstaterar hon.

Om sitt deltagande på privata bjudningen skriver hon:

”Att tro att jag, efter detta, inte skulle vara kapabel till att göra mitt jobb, är extremt förminskande”.

Foto: TT

Källa: Medierna i SR

TV: Veckans snackisar du inte vill missa
0:48

Efter reklamen: TV: Veckans snackisar du inte vill missa

(0:48)

Slå på ljud

Utvald läsning