Camilla Läckbergs bror dog i bilolycka – berättar i SVT

Slå på ljud

Författaren och Sveriges mesta deckardrottning Camilla Läckberg har sålt miljoner böcker världen över. Just nu är hon aktuell med den andra säsongen av tv-serien Lyckoviken som också den har blivit en succé.

Men en som inte fick uppleva dotterns stora framgångar är hennes pappa Jens Läckberg, som gick bort i cancer 1993 då Camilla bara var 19 år gammal. I tv-programmet Min sanning, som sänds i SVT, berättar Camilla Läckberg för programledaren Anna Hedenmo om den nära relation hon hade till sin pappa.

Camilla Läckberg om sin pappa

Jens Läckberg, född 1929, var sjukpensionär och kunde därför tillbringa mycket tid tillsammans med sin yngsta dotter. I programmet berättar Camilla Läckberg om hur de två brukade titta på gamla pilsnerfilmer tillsammans. Det var också mycket tack vare honom som hennes stora intresse för litteratur – och framför allt deckare – väcktes redan som barn.

Men trots att de hade en så nära och innerlig relation under hela hennes uppväxt var det en viktig del av sitt liv som pappan aldrig berättade om. Efter hans död visade det sig nämligen att han, förutom Camilla Läckbergs två halvsystrar som är 15 och 20 år äldre än hon själv, hade fått en son i unga år. Det hade alltså funnits en halvbror som hon aldrig hade känt till. Hon hade hela tiden trott att hennes pappa varit gift två gånger – nu visade det sig att det var tre.

Camilla Läckbergs okända storebror

Hemligheten uppdagades när Camilla Läckbergs var i tonåren och hittade ett gammalt fotoalbum med svartvita bröllopsfoton på sin pappa och en kvinna hon inte kände igen.

– Jag gick och frågade min mamma "vilka är det här?", för pappa var borta vid det laget. Då berättade hon att det var Annie, hans första fru. Det fanns också bilder på en blond treårig pojke, och det berättade hon att var pappas son Kurt, säger hon i Min sanning.

Camilla Läckbergs bror omkom i en bilolycka

Men hennes storebror blev bara några år gammal. I början av 1950-talet omkom både han och hans mamma Annie i en tragisk bilolycka. I programmet berättar Camilla Läckberg om hur hennes pappa skulle åka till Göteborg för att skriva in sig på Polishögskolan. Annie ville gärna komma med och makarna planerade en trevlig dagsutflykt tillsammans. Då blev lille Kurt förtvivlad och ville inte stanna kvar hos barnvakten.

– Och Annie, med det blödiga mammahjärtat, kan inte låta bli så de stannar och hon tar upp honom i knät. Det var ju den tiden, så hon satt i framsätet utan bälte och med ett barn i famnen, säger Camilla Läckberg.

I höjd med Uddevalla hände plötsligt något. En bil som enligt polisrapporten var på väg till Oslo kom över på fel sida av vägen och frontalkrockade med Camilla Läckbergs pappas bil. Annie dog omgående och lille Kurt avled senare av sina skador på sjukhuset.

Hann aldrig prata med sin pappa

Att få veta de här sakerna var omtumlande för Camilla Läckberg, som aldrig hört sin pappa nämna den tragiska händelsen med ett enda ord eller kände till Annies och Kurts existens.

– Det var ganska omvälvande att få reda på en sådan sak om sin pappa så pass sent. Jag kan beklaga i dag att jag aldrig fick möjlighet att prata med pappa om det. Hans sätt att hantera det var att han helt stängde ner den delen av minnesbanken och gick vidare i livet. Jag hade velat få en möjlighet att prata med pappa om det och hur det formade honom.

Min sanning sänds i SVT2 och på SVT Play söndagen den 24 januari klockan 20.00.