Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Cajsa Stina Åkerströms liv idag – efter 90-talshiten Fråga stjärnorna

26 jan, 2022 
cajsa stina åkerström 1998
tt
Cajsa Stina Åkerström släppte en av 90-talets största svenska hitlåtar och valde därefter att slå sig till ro på landsbygden. Så lever vissångaren idag.
Annons
7 saker vi minns från 90-taletBrand logo
7 saker vi minns från 90-talet

Cajsa Stina Åkerström, 54, slog igenom i mitten på 90-talet med superhiten Fråga stjärnorna.

År 2001 kom Av längtan till dig, ett samarbete med riksspelemannen Åsa Jinder. Låten gjorde succé och låg etta på Svensktoppen i hela 12 veckor. Ytterligare tio år senare släpptes albumet Visor från när och fjärran på vilket Cajsa Stina tolkar Evert Taube, Cornelis Vreeswijk med flera.

Idag lever vissångaren ett stilla liv på landet – och har tack vare pandemin plockat upp ett nytt konstnärligt intresse.

Pappa Fred Åkerström var alkoholist

familjen åkerström 1972
5-åriga Cajsa-Stina Åkerström tillsammans med sin pappa Fred Åkerström och mamma Ingrid Swärdshammar vid en utflykt under Visfestivalen i Västervik 1972.

Cajsa Stina föddes i Stockholm. Hennes föräldrar är konsthantverkaren Ingrid Swärdshammar (omgift Åkerström Hellberg) och trubaduren Fred Åkerström. Föräldrarna skilde sig när Cajsa Stina var barn och 1985 dog pappa Fred av alkoholförgiftning vid en ålder av 48.

Annons

I en intervju med Expressen från 2014 berättar Cajsa Stina om sitt eget beslut att avstå alkohol:

– Jag tog det ganska radikalt. Jag har varit hooked på andra grejer och haft en matproblematik med både bulimi och anorexi. En dag kom det till en punkt, antingen gör jag slut på det här eller så väljer jag livet. Jag var på gränsen... om jag skulle orka leva.

Allsång på Skansen 2004
Åsa Jinder och Cajsa Stina Åkerström uppträder på Allsång på Skansen 2004.

En annan sak som skakat om Cajsa Stina var när hon under tidigt 00-tal fick en stalker efter sig. Mannen som kunde ringa en gång i timmen, dygnet runt, dömdes år 2006 till sluten psykiatrisk vård.

– Han skulle våldta mig på det ena och det andra sättet. Han hotade med att han skulle söka upp mig och ”blev han dömd skulle han skicka torpeder på mig”. Jag fick ha polisskydd i två år, har Cajsa Stina sagt till Expressen.

Annons

Flyttat till gård utanför Kalmar

Idag bor Cajsa Stina i Halltorp, en tätort söder om Kalmar, där hon har en egen gård på en 10.000 kvadratmeter stor tomt. Även om livet utanför storstaden har en annan rytm, är hon fullt sysselsatt med diverse konstnärliga projekt.

Sommaren 2021 ställde Cajsa Stina ut tavlor på ett galleri i Kalmar. I en presstext som citeras på Instagramkontot Cajsa Stina Åkerström Art står att läsa:

”Pandemin satte stopp för artisten och låtskrivaren Cajsa Stina Åkerströms turnéer och konserter. Istället har hon ägnat sig åt att fördjupa sig i sitt måleri. I utställningen Den allvarsamma leken debuterar hon som målande konstnär.”

Cajsa Stina debuterar som målande konstnär

Det står vidare att titeln på utställningen är hämtad ifrån Hjalmar Söderbergs klassiska roman med samma namn. Cajsa Stina Åkerström förklarar varför:

– Titeln är talande för min resa så här långt, en resa som började från noll i ett enda plirögt nyfiket utforskande. När all konsertverksamhet har legat nere har jag haft tid att i lugn och ro fullt ut undersöka bildmediet och leka mig fram till ett bildspråk.

Annons

– Jag arbetar med oljepastellkritor och färgpennor på papper. Blandar till egna nyanser med palettkniv och använder sen kniven, naglarna och pennor som ”penslar” när jag målar, berättar hon vidare.

– Motiven hittar jag i omgivningarna när jag promenerar. Jag fotograferar och målar sedan på fri hand efter fotografiet.

Upptäckte allergi efter köp av coronahund

Cajsa Stina har två konton i sociala medier, ett privat och ett för sitt måleri. På det privata visar hon upp vardagens små ögonblick, som när hon i fjol skaffade en coronahund bara för att snabbt inse att hon har en allergi.

”Drömmen som sprack. Har alltså INTE varit olika symtom på Covid 19 eller annat segdraget virus utan det som jag in i det längsta förträngde som ens skuggan av en möjlighet - HUNDALLERGI”, skrev Cajsa Stina på Instagram i april.

”ALDRIG MER HUND - det kommer att ta mig resten av livet att bara försöka ta in de orden”.

Annons

Lever för djuren – utan partner och barn

Idag lever Cajsa Stina på gården med katter. Om att hon valt bort partner och barn, har multikonstnären tidigare sagt till Allas att:

– Jag har haft flera olika förhållanden och i ett tioårigt långt sådant försökte vi under flera år att få barn. Men jag blev aldrig gravid. Ibland har jag känt stor sorg över detta – att inte ha lyckats få till en egen fungerande familj.

Cajsa Stina menar att hon sedan länge har accepterat att hon är en ensamvarg.

– Jag trivs med att vara singel och har faktiskt ingen större längtan efter ett nytt förhållande med en man. Jag lever för mina djur och älskar livet på landet. Att få odla i trädgården och äta ekologisk egen skörd, gå i skogen och plocka svamp och bär. Ja, jag laddar mina batterier och har det skönt.

Källa: Expressen, Allas

Foto: TT

Annons