Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Byta jobb? Yrkena du lätt får just nu – och så hög är lönen

03 aug, 2022 
Kvinna söker jobb
Går du i byta jobb-tankar? Efter ett par år av pandemi och en hel del förändringar på arbetsmarknaden är de här branscherna i stort behov av personal just nu.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Coronapandemin förändrade arbetsmarknaden på flera sätt. Plötsligt blev det till exempel personalbrist i en del branscher som annars brukar ha gott om sökande.

Se även: 11 jobb med kort utbildning och hög lön

11 jobb med kort utbildning och hög lönBrand logo
11 jobb med kort utbildning och hög lön

Samtidigt förändrades en hel del av våra vardagsvanor, vilket arbetsmarknaden har behövt anpassa sig till.

Om lönerna anpassas till efterfrågan återstår att se. Idag är medellönen i 37 100 kronor. Men lönen varierar rejält beroende på vad man jobbar med.

Yrken och branscher som söker folk närmsta tiden

Är man sugen på att byta jobb just nu så finns det några branscher där möjligheterna att få anställning ser lite extra ljusa ut just nu. Här är några av dem – och så ser medellöner för yrkena ut idag.

Annons

Vårdsektorn

Inom vårdbranschen finns det stor efterfrågan på läkare, sjuksköterskor och barnmorskor, med flera. Arbetsförmedlingens yrkesprognos säger att de kommande åren är det yrken inom vård som kommer vara populärast.

Lönen varierar efter yrke i vårdsektorn. Det kan också variera stort inom samma yrkesgrupp. Beroende på anställningsform, utbildning, erfarenhet, med mera.

Det finns siffror som säger att en sjuksköterska med grundutbildning tjänar i snitt runt 39 500 kr i månaden. Men enligt Bemlo, som menar att det är svårt att ta fram en snittlön för sjuksköterskor, handlar det snarare om 25 500 kr – 28 000 kr. Då räknar man inte med bemanningsanställda.

För barnmorskor är det enligt Saco en rekommenderad ingångslön på 34 650 kronor per månad. Snittlönen med 10 års erfarenhet ligger, enligt Saco på drygt 38 850 kr per månad och med 20 år på drygt 41 500 kr per månad.

Hotellbranschen

Många hotell var tvungna att säga upp personal under pandemin. Men nu när turismen blomstrar igen är det stor efterfrågan på personal här.

Annons

En snittlön för anställd inom besöksnäring ligger på cirka 25 000 kr. Medellönen för en hotellreceptionist på drygt 27 000 kr, enligt SCB.

Polisen

Arbetsförmedlingen bedömer att efterfrågan på poliser kommer att öka medan personer som utbildar sig till poliser minskar. Här finns alltså stor möjlighet till anställning.

Medellönen för poliser ligger på drygt 37 000 kr, ingångslönen är idag cirka 27 000 men ska höjas inom kommande åren.

Gymnasielärare

Enligt Arbetsförmedlingen är det idag stor efterfrågan på gymnasielärare och kommer att vara det flera år framöver.

Medellönen för gymnasielärare ligger just nu på cirka 39 500 kr.

Snickare

Inom de närmsta åren spår man att antalet nya snickare på marknaden kommer att minska medan efterfrågan på snickare ökar.

Snittlönen för snickare är cirka 35 500 kr i månaden.

Källor: SCB, Arbetsförmedlingen, SvD Näringsliv, Bemlo, Saco Foto: TT

Annons