Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

5 prylar du ska hålla extra koll på hemma – för att undvika brand

19 feb, 2021 
brandsäkra hemmet
Har du hört att du aldrig ska låta diskmaskinen eller tvättmaskinen gå när du inte är hemma? Det är för att vi ska hinna göra något om olyckan är framme. Här är prylarna du ska hålla extra koll på, och vanligaste orsakerna till brand hemma.
Annons
5 saker du aldrig ska köra i diskmaskinenBrand logo
5 saker du aldrig ska köra i diskmaskinen

Varje år brinner det i cirka 24 000 hem i Sverige, enligt Brandskyddsföreningen, som också varnar för att risken för bränder är större under coronapandemin, när fler håller sig hemma mer.

Tips för att göra ditt hem brandsäkert

Förutom att ha koll på att dina brandvarnare är tillräckligt många och fungerar som de ska, liksom brandsläckare och brandfilt, så tipsar Brandskyddsföreningen och Stockholms brandförsvar om några saker du alltid ska tänka på när det kommer till brandsäkerhet.

1 Lämna aldrig spisen obevakad när den används

Håll extra koll på spisen och gå aldrig ifrån den när du lagar mat. Spisen är, tillsammans med rökning, största risken när det kommer till brand.

Det kan handla om att man råkat sätta på spisen av misstag eller glömt mat på spisen som är igång.

spisen är en av de vanligaste orsakerna till brand hemma

2 Håll koll på all glöd hemma

Tre av de vanligaste orsakerna till brand hemma är soteld (skorstensbrand) när man eldar hemma i öppna spisen eller kaminen, brand från levande ljus och brand från rökning. Framför allt sängrökning.

Annons

Om du har tänt något hemma – ha det alltid under uppsikt och håll koll på att det slocknar ordentligt.

3 Dra ur laddare när de inte används

Hålla ordning på laddare. Tänk på att dra ur laddare ur kontakter när de inte används och ha dem aldrig i möbler som soffa eller säng.

4 Se upp för damm i elektronik

Om damm samlas i elektroniska prylar så kan det överhettas och i värsta fall fatta eld. Något du till exempel alltid ska tänka på är att tömma torktumlaren på ludd. Var också uppmärksam på elektroniska maskiner som lätt blir varma.

tvättmaskin och torktumlare är något man ska hålla koll på när det gäller brandsäkerhet

5 Låt tvätt- och diskmaskin gå när du är hemma

Det händer att en diskmaskin eller tvättmaskin fattar eld. Och händer det på natten kan det få väldigt tråkiga konsekvenser. Låt tvättmaskinen eller diskmaskinen gå på dagtid när du är hemma och kan ha koll, för att hinna agera snabbt om olyckan är framme.

Källor: Brandskyddsföreningen & Stockholms brandförsvar Foto: TT

Annons